Патријарх српски г. Порфирије на свечаној академији српског привредног друштва „Привредникˮ

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије присуствовао је у понедељак, 27. новембра 2023. године, свечаној академији српског привредног друштва „Привредникˮ, која је одржана у свечаној дворани Матице српске у Новом Саду. Свечана академија је одржана поводом пријема нове генерације питомаца српског привредног друштва „Привредникˮ.

На почетку свечане академије присутнима се обратила госпођа Сања Петрић, управник српског привредног друштва „Привредникˮ, која је захвалила свим добротворима који су помогли рад ове фондације и омогућили успешно школовање многобројних питомаца.

Присутнима се обратио и професор др Драган Станић, председник Матице српске, који је истакао велики допринос српског привредног друштва „Привредникˮ у бризи о подмлатку српског народа и изразио радост што и Матица српска саучествује у делатности ове фондације.

Уследило је обраћање г. Милана Ђурића, градоначелника Новог Сада, који је, у име Града Новог Сада, изразио подршку даљем деловању српског привредног друштва „Привредникˮ.

На крају свечане академије присутнима се обратио Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије:

„Уважена госпођо управитељице, председниче Матице српске, господине градоначелниче, господине директоре Радио-телевизије Војводине, господине председниче огранка Српске академије наукâ и уметности – овде имамо и госте из Загреба, председника „Привредникаˮ у Загребу, господина Лунића, поздрављамо и њега и преко њега, наравно, све чланове „Привредникаˮ у Загребу – часни оци, браћо и сестре, драга децо! Ја се, пре свега, радујем што сам под кровом Матице српске и што заједно са вама имам прилику да на неки начин данашњим скупом обележимо и тридесет година рада Хуманитарног фонда „Привредникˮ овде у Новом Саду, тридесет година рада пуним плућима од реоснивања фонда. Сада би била дуга листа да се сећам свих оних који су уложили и време и напор и љубав на почетку рада фонда, а тако се десило – Бог је хтео – да сам лично, готово од самих почетака, од реоснивања, учествовао у раду „Привредникаˮ. Дакле, много је оних који су учинили највише што су могли да данас овај фонд постаје препознатљив у нашем друштву, у нашој држави, и много шире од тога, и да, ослањајући се на претходна искуства, функционише динамично и функционише без много лутања као што је то, природно, бивало у почетку. Свима хвала, и све нека Господ благослови, од оних који су на самом почетку били потписници реоснивања, у име својих институција. Мислим да данас нико није међу нама физички, али сигурно духовно јесте присутан.

Као што смо видели, „Привредникˮ се заснива на максими коју је сковао Владимир Матијевић – рад, штедња, честитост. И све што се може рећи на ту тему већ је речено, али ја бих у пар реченица да рекапитулирам оно што је речено, полазећи од чињенице да је сваки човек икона Божја и да сваки има свој непоновљиви дар. Дакле, нема човека који нема таленат, и ако тај свој таленат или дар развије до крајњих могућих граница, онда он постаје светитељ, онда је он постао најбогатији човек, онда је он најуспешнији човек. Дакле, нема човека који нема таленат, који нема дар. Да би тај дар дошао до свога савршенства или да би био на корист ономе који има дар – а сама реч дар говори довољно о томе да је то нешто што смо добили – да би, дакле, дар дошао до свога крајњег циља, није довољно да он постоји него је неопходно да буде употребљен, да се реализује управо на ова три темеља која је дефинисао Владимир Матијевић. Дакле, мора да се улаже напор, мора да се уложи труд, мора много, много да се ради, да би оно што постоји као семе и клица могло да се развије у стабло, у биљку која ће донети пуне плодове. Међутим, да би ти плодови заиста били корисни ономе ко их је произвео, а и другима, неопходно је да постоји и рационалност – дакле, да не може да се расипа, да се размеће оним што, на основу талента, човек стекне. Даље, да би тај плод био заиста користан, а не отров, неопходно је да постоји врлина, да постоји честитост. То је управо оно што се стиче молитвом и духовним, унутарњим прегнућима, јер само по себи и знање и плод не морају по сваку цену бити позитивни, бити добри и корисни. У крајњој линији, историја постојања човековог и његовог стваралаштва то показује. Понекад из најбољих намера неко нешто произведе, открије, а онда, уз погрeшну употребу и злоупотребу онога што је откриће, оно што је требало да буде на добро и на корист претвори се у своју супротност и сеје невољу и зло. Дакле, знање мора да има обале, мора да има врлину – то је оно што су још и антички Грци кроз уста или кроз перо Аристотела дефинисали.

Ја све још једампут поздрављам, свима желим благослов Божји, благодат Духа Светога, да сви имамо, најпре, мира међусобног, разумевања да смо једни другима потребни и да само када имамо ту спознају можемо градити заједницу која је онда спремна и способна да настави дело Владимира Матијевића, и не само да га настави него и да умножава. Честитам свим новим питомцима и штићеницима! Нека све Господ благослови!ˮ 

После обраћања, Светејши Патријарх српски г. Порфирије је уручио уписнице новим питомцима српског привредног друштва „Привредникˮ.

У уметничком делу програма учествовали су чланови  мешовитог хора Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ из Новог Сада, драмски уметници Андреј Шепетовски и Небојша Дугалић, солисткиња Српског народног позоришта у Новом Саду Свјетлана Ђокић и виолинисткиња Јована Савић. Свечаној академији су присуствовали:  архимандрит Данило (Гаврановић), директор Патријаршијске управне канцеларије, протосинђел Харитон (Павлица), настојатељ Светоархангелског манастира у Ковиљу, г. Никола Лунић, председник српског привредног друштва „Привредникˮ у Загребу, г. Никола Бањац, посебни саветник министра одбране, академик Стеван Пилиповић, председник огранка Српске академије наукâ и уметности у Новом Саду, г. Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, г. Горан Караџић, генерални директор Радио-телевизије Војводине, свештенство, као и многобројни добротвори, сарадници и питомци српског привредног друштва „Привредникˮ.

Print Friendly, PDF & Email