ГОСТ РАДИЈА

Песникиња из Новог Сада: Сунчица Радуловић Торбица

Наша гошћа је овогодишња добитница Бешеновске повеље за песму Студеничко врело, коју додељује манастир Бешеново на Фрушкој гори. Тема овогодишњег конкурса била је Осам векова нашег Христаништа, а учествовало је више од 110 песника из Србије и других земаља. Одлука жирија била је једногласна. Ова лепа награда била непосредан повод да разговарамо са песникињом, али и уједно лепа прилика да се осврнемо за многа значајна књижевна признања, похвале, награде, објављене песме у угледним књижевним часописима, као и преводе на друге језике које су њене песме за кратко време доживеле. Њена прва збирка песама Николајевски ноктурно (објављен 2018. године) препозната је као истински културни и духовни бисер наше књижевности, а у припреми је и њена нова збирка песама Одбрана пролећа. Др Марија Јефтимијевић Михајловић је како стоји у рукопису рецензије рекла: „У свету у коме је заточена човекова душа, песникиња Сунчица Радуловић Торбица супротставља се лирском побуном пролећа у себи, позивом на повратак начелу Целине, начелу Љубави, па се њена иначе стишана и смирена поетска реч претвара у крик за одбраном човека у доба нечовечности, за чувањем душе у доба бездушности, вапај за стражом над ватром љубави у хладно доба савремености, у коме је љубав постала опскурном и сувишном. Њена Одбрана пролећа апелује на најбоље у човеку, јер верује у божанску природу читаоца, коме и сама приписује и предаје удео алхемичарског заната.

Хилда Хрекес

Гост радија “Беседе” била је Хилда Хрекес, студенткиња фармације из Бања Луке, родом из Сирије. Она је ученица Школе црквеног појања “Свети Јован Дамаскин”, чланица је етно групе “Траг”, пева у црквеном хору, а од малих ногу пева у цркви. Очарала нас је својом музикалношћу и лепим гласом.

Гост радија: српски књижевник Ранко Павловић

Ранко Павловић је песник, прозаиста, драмски писац, есеиста, књижевни критичар, дечји писац из Бања Луке. До сада је објавио 19 збирки песама, 17 збирки приповедака, 5 романа, 2 збирке есеја, књигу књижевних критика, 10 радио драма за одрасле, као и више збирки песама и прича за децу, 2 романа за младе, 10 играних и објављених текстова за дјечија позоришта и више радио игара за децу. Његово богато стваралаштво заступљено је не само у зборницима, антологијама, књижевним часописима, већ и у читанкама и лектири што се сматра још драгоценијим и значајнијим. Песме и приповетке су превођене на више страних језика: италијански, мађарски, енглески, румунски, немачки, холански, руски и друге. Добитник је најзначајних књижевних награда, укључујући награду за животно дело коју додељује Академија ”Иво Андрић” из Београда. Разговор водила: Драгана Машић.

Гост радија: Генерал Божидар Делић

Битка на Паштрику била је, уз Кошаре, кључна за заустављање копнене интервенције на Србију 1999. године. Тадашњи командант 549. моторизоване бригаде, сада генерал-мајор у пензији, Божидар Делић је гост радија Епархије бачке „Беседа“.

Гост радија: Пуковник Ратко Вујадиновић

Гост радија Православне Епархије бачке је пуковник Ратко Вујадиновић, припадник МУП-а од 1979. до 2006. године. Бранио отаџбину 1999. године током НАТО агресије на Југославију. Пензионисан у чину пуковника 2006. године. Пуковник Вујадиновић је говорио о Косову и Метохији, харитативној делатности, као и о актуелностима у друштву.

Гост радија: Историчар Салих Селимовић

Историчар, публициста и професор из Сјенице ‒ Салих Селимовић био је гост радија Беседе. Историчар Селимовић, члан Матице српске, истраживањима је дошао до закључка да су већина муслимана на простору Балкана пореклом Срби и да је српски језик матерњи језик муслимана. Господина Селимовића смо питали и када се исламизација догодила на подручју Рашке? Шта је исправно: Рашка или Санџак? Који су били разлози за исламизацију? Такође, историчар тврди да је код муслимана постојао култ Светог Саве.

Гост радија: Академик Матија Бећковић

У Српском народном позоришту 17. априла је представљена књига Матије Бећковића „Био је смак света“, а у Врбасу је 18. априла представљена књига „100 мојих портрета“. О овим књигама, али и о Косову и Метохији, Меши Селимовићу, друштвеним мрежама, као и о актуелности књиге данас – академик и песник Матија Бећковић је говорио за радио Беседу.

Гост радија: Фотограф Рајко Каришић

Носилац је високог звања Кандидат мајстор фотографије Фото савеза наше земље. За свој свеукупни рад на пољу уметничке и примењене фотографије добио више десетина награда и признања. • Приредио фотомонографије: „Патријарх српски Павле“, „Устоличење Патријарха Иринеја“, „Хиландар“, „Кареја“, „Васкрс на Светој Гори“, и многе друге. Гост радија “Беседа” је г. Рајко Каришић, фотограф и уметник.

Гост радија: г. Милорад Мажић, фудбалски судија

Господин Милорад Мажић, фудбалски судија, био је гост радија Беседе. Господин Мажић је поделио породичне утиске прославе Божића, а говорио је и о личном доживљају вере, о резултатима Светског првенства одржаног 2018. године у Русији, о каријери и породици, али и о друштвеним актуелностима у Србији. Интервју је емитован 12. јануара 2019. године.

Гост радија: Глумац Александар Дунић

Кокан из Породичног блага, доктор Попац из Срећних људи и Ћирко из Беле лађе.
Глумац Александар Дунић гостовао је 25. марта 2019. године у дворани биоскопа Југославија у Врбасу, где је казивао беседе Светог владике Николаја Велимировића, као и монодраму Милована Витезовића: Мудри и јуначни војвода Јанко Катић. Имали смо част и радост да нам у госте дође управо господин Дунић, са којим смо разговарали о „даскама које живот значе“, о поукама Светог владике Николаја Велимировића, о друштвеним дешавањима, о вери и смислу живљења.

Гост радија: Глумац Небојша Дугалић

Глумац, режисер, професор Факултета савремених уметности у Београду, добитник многобројних признања и награда – Небојша Дугалић, био је гост радија „Беседе“. Господин Дугалић је говорио о прожимању вере и уметности, о очувању породице, разликама и специфичностима позорнице, филма и серије. Чућете и шта за породицу господина Дугалића представља предстојећи период свете Четрдесетнице.

Гост радија: Прота Слободан Марковић, умировљени парох косјерићки

Треће седмице Часног поста, свештенике Епархије бачке – по благослову Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког господина Иринеја – исповедио је протопрезвитер-ставрофор Слободан Марковић, умировљени парох косјерићки. У интервјуу за радио Беседу, прота Слободан је изнео запажања о друштвеним догађањима, утисак о духовном пулсу српског народа, а говорио је и о службовању у Цркви, свом детињству, породичном окружењу, школовању.

Проф. др Владо Делић гост радија Беседе

Гост радија Беседе био је проф. др Владо Делић, редовни професор Факултета Техничких Наука у Новом Саду и шеф катедре за телекомуникације и обраду сигнала. Најзначајније резултате научно-истраживачког рада преточио је у десетак шире примењивих решења, међу којима су иновативни говорни портали и апликације, као и вредна помагала за особе са инвалидитетом.

Гост радија – Јеромонах Рафаило Бољевић

О великим Празницима, вери и невери, посту и покајању, страстима, превазилажењу савремених духовних болести, ријалити програмима, такозваним маговима и лажним исцелитељима, о разликовању духова – све су то теме о којима игуман манастира Подмаине код Будве често говори, отворено и јавно. Његове беседе су из тог разлога изузетно слушане, бележе на стотине хиљада прегледа на јутјубу. Гост радија Беседе Епархије бачке, 15. септембра 2018. године, био је јеромонах Рафаило Бољевић.

Гост радија: др Влајко Пановић, клинички психолог

Гост радија Беседе је др Влајко Пановић, клинички психолог. Господин Пановић је говорио о пролазности времена, о виртуелом свету и утицају интернет технологија на децу и одрасле, о потрази за смислом живљења. Емисија је емитована 31. децембра 2018. године.

Празник пијанизма – фестивал Piano City

У емисији „Гост радија“ најавили смо програм другог издања фестивала „Piano City“, који ће бити одржан у периоду од 7. до 9. септембра на више локација у Новом Саду. Наше гошће, Јасна Радошевић и Ивана Ножица, скренуле су нам пажњу на неке од најзанимљивијих концерата који су у понуди, а са госпођом Горданом Градинац из Удружења „Mens Musica“ говорили смо о концертима за труднице и благотворном дејству уметничке музике на будуће мајке.

Преузмите плакат у PDF формату

ГОСТ РАДИЈА – ПРОФ. МИЛИЦА НОВКОВИЋ

Гост радија Беседе била је професор Милица Новковић, аутор књига: „Породични буквар” и „Бит(ка) љубави”. Госпођа Новковић је одржала предавање 21. марта 2018. године у Врбасу, на тему: „Васпитањем без казне и без награде до љубави и доброте у породици”. Васпитање деце је уметност, а као и у свим осталим уметностима, потребни су таленат, рад и неизмерно много љубави. Наша гошћа је говорила о новом концепту васпитања детета – васпитања без казне и без награде. Искористили смо прилику да питамо и шта је последица све већих неслагања међу супружницима, развода бракова, откуд та немогућност проналажења особе за брак.

Гост радија – Зоран Луковић

Са господином Зораном Луковићем, некадашњим инспектором београдске полиције и чланом Европске федерације за борбу против секти, разговарали смо о томе у каквом облику се данас појављују организације сектног типа у Србији и како се борити против нарастајућег индивидуализма, који је у супротности са хришћанским принципом саборности.

ГОСТ РАДИЈА – ДРАГОСЛАВ БОКАН

Шта је позадина бруталног и немилосрдног медијског напада на Српску Православну Цркву? Како да данас човек успостави склад између Православља и српства и у којој мери очување вере доприноси очувању националног идентитета српског народа? Ко је духовно културан човек? Колико као народ прихватамо наметнут модел заборава на жртве Јасеновца? О овим темама, за радио Беседу, говорио је г. Драгослав Бокан, редитељ, публициста, културолог.

Гост Радија: др Душица Јарић

Алергије спадају међу најчешће здравствене тегобе, како старих, тако и младих људи и деце. Организам особе која болује од одређене алергије, или пак више њих, има ослабљен имунитет и преосетљив је на неке материје из околине са којима се иначе сусрећемо свакодневно. Наша гошћа била је примаријус др Душица Јарић, специјалиста за плућне болести, која је дала одговоре на питања због чега немамо сви проблеме са алергијом, шта су њени узроци, који су најефикаснији начини за сузбијање последица алергије, као и шта то све утиче на отежано дисање код људи, са посебним акцентом на опасне прекиде дисања током сна или синдром познат као слип апнеа.

Гост Радија: Јасмина Андоновић

ПРОСВЕТЛИ ТАМУ – КЊИГА И ИЗЛОЖБА О СТАНОВНИЦИМА ВЕЛИКЕ ХОЧЕ

Италијанско невладино удружење Amici di Decani – Пријатељи Дечана – приредило је изложбу уметничких фотографија Просветли таму, као део солидарно-културног пројекта о Србима у Великој Хочи. Изложба је настала из истоимене књиге, која је у продаји у књижари Bulevar books у Новом Саду. Сав приход од продатих фотографија, након изложбе, ићи ће за помоћ и бољи живот Хочанаца. Изложбу је могуће видети до недеље, 28. јануара у просторијама Старе стрељане, Антона Чехова 4. O многобројним активностима удружења Amici di Decani, настанку ове књиге и изложбе разговарали смо са кустосом изложбе Јасмином Андоновић. На крају аудио записа послушајте које жеље мештана поменутог села чекају на оставрење, а које су уткане у пратећу музику изложбе.      

Кустос изложбе Jасмина у недељу је у изложбеном простору од 16-19h, када можете добити потпунији поглед на цео подухват и саму изложбу.

Причешћивање у време трапавих седмица?

Како је Црква одредила дане у које треба да се пости, тако је исто одредила дане када је пост разрешен. То су у народу познати дани као трапаве седмице. У јутарњем програму радија Беседе говорили смо о томе да ли се може причешћивати у време трапавих седмица и који је разлог њиховог постојања. Гост радија био је презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма светих Кирила и Методија на Телепу.

РАЦИЈА У БАЧКОЈ ГОСТ РАДИЈА – ПРОТОПРЕЗВИТЕР ВЛАДАН СИМИЋ

На новосадском Кеју жртава рације, 23. јануара 2018. године, обележена је 76. годишњица трагичног догађаја у којем су припадници мађарске фашистичке окупационе војске од 21. до 23. јануара 1942. године побили и под лед Дунава бацили више хиљада Новосађана.
О Рацији, за радио Беседу је говорио протопрезвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког г. Иринеја и члан Организационог одбора за обележавање годишњице Новосадске рације.
Када је Рација почела у Бачкој? Ко је учествовао у Рацији и шта је био повод за погром оваквих размера? Постоје ли прецизни подаци о броју пострадалих? На чију иницијативу је основан Одбор за обележавање Рације у Бачкој? Да ли је у плану постављање обележја на Штранду и уопште на простору Новог Сада?

ЈЕРОМОНАХ ДОСИТЕЈ ХИЛАНДАРАЦ – ГОСТ РАДИЈА БЕСЕДЕ

Српска православна Црквена општина у Врбасу организовала је трибину на којој је, 30. јануара 2018. године, говорио јеромонах Доситеј, сабрат манастира Хиландара. Пре боравка у Врбасу, отац Доситеј је дошао у Нови Сад и посетио наш радио. У интервјуу, овај светогорски монах је говорио о својим монашким почецима, духовним горостасима на Светој Гори, о црквеној свести људи који долазе из Србије у манастир Хиландар да се моле, да траже утеху, наду. Шта је данас највећи подвиг хришћанима? На који начин манастир Хиландар доприноси очувању националног идентитета? Шта је „Светогорско пролеће“ и како је утицало на Хиландар и братство?

Слава радија Беседа и Школе црквеног појања у Новом Саду

Преподобни Јован Дамаскин, небески покровитељ радија Беседа и Школе црквеног појања при Црквеној општини новосадској, достојанствено је прослављен у престоном граду Богом чуване Епархије бачке.

У навечерје празника свечаним вечерњим богослужењем у храму Успења Пресвете Богородице, началствовао је презвитер Раде Деспотовић, парох кулпински, уз саслужење настојатеља храма, главног и одговорног уредника радија Беседа, презвитера Жељка Латиновића. Полазници Школе црквеног појања, предвођени својим учитељем сабратом Светоархангелске Ковиљске обитељи преподобним монахом Јеротејем, су показали благољепије древних црквених напева.

Красота заједничког празновања Светитеља који је био најзначајни црквени химнограф и најактивнији медијски делатник времена у коме је живео, настављена је јутрењем у Саборном Светогеоргијевском храму, које је служио протојереј Стојан Билић, настојатељ храма.

Након јутрења, евхаристијским сабрањем, коме су присуствовали Преосвећени Епископ Иринеј и високопреподобни архимандрит Јован Радосављевић, началствовао је архијерејски намесник новосадски први протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, уз саслужење свештеникâ и ђаконâ новосадских, чланова уредништва, радника и сарадника радија Беседа и уз појање монаха Јеротеја и његових ученикâ.

Литургији су присуствовали многобројни слушаоци и поштоваоци нашег Радија и његове мисионарске делатности.

После прочитане заамвоне молитве, славске дарове: колач, жито и вино освештао је Владика Иринеј, који је бираним речим изразио своје најлепше молитвене жеље за успешно будуће усавршавање појаца и плодоносни рад медијских делатника радија Беседа, а свима сабранима честитао празник.


Емисија “Гост радија” у којој је гостовао монах Јеротеј, сабрат ковиљског Светоархангелског манастира

Др Горан Младеновић

Jедан од најлепших покајних Псалама  и ремек-дело књижевности старозаветног Израиља, које традиција и Предање приписују цару Давиду, засигурно је 50. Псалам. У емисији Гост радија сазнајте нешто више о посебности овог Псалма, његовој структури, поводу настанка, о греху и покајању… Наш саговорник и гост био је магистар теолошких и доктор књижевних наука Горан Младеновић.

Основна школа “Иван Гундулић”

У емисији “Гост радија” емитованој у петак, 17. фебруара, Oсновну школу „Иван Гундулић“ представили су: психолог Светлана Стојшин и вероучитељ Огњен Верић.

Основна школа “Иван Гундулић” налази се у срцу најстаријег дела Новог Сада – Подбари, у истоименој улици која је понела име славног дубровачког песника слободе из XVII века. Ова основна школа проглашена је за најбољу новосадску школу 2010. Године. У основној школи „Иван Гундулић“ настава се одвија на српском језику али је организована и настава матерњег језика за оне којима је српски језик није матерњи. {jathumbnail off}

Школа има богату библиотеку и дугу традицију продуженог боравка, а активне су разноврсне секције, школски хор, оркестар, Дечји савез, Црвени крст, Ученички парламент и друге организације у којима ученици могу да искажу и даље развију своје способности. Нарочито се подржава волонтерски рад ученика старијих разреда.

На сајту  http://www.gundulic.edu.rs можете се ближе упознати са програмом наставе и свим погодностима које пружа основна школа „Иван Гундулић“.

Адреса школе:

Основна школа “Иван Гундулић”
Гундулићева 9
21000 Нови Сад

Слава хора Антифон

Антифон, хор Светоуспенскe цркве у Новом Саду прославио је своју крсну славу, празник Рођења Пресвете Богородице. После вечерњег богослужења које је служио високопречасни протојереј Ранко Гуњић, умировљени парох новосадски, уз саслужење часног ђакона Ђорђа Стојисављевића, сабрата Светоспенског братства, кољиво и славски колач благословио је пречасни презвитер Велимир Врућинић, парох при Светосавском храму у Новом Саду. Настојатељ Светоуспенске цркве, презвитер Жељко Латиновић, пригодном беседом поучио је окупљени народ Божји, истакавши да је један од најузвишенијих начина прослављања Бога појање, те да оно нема само сврху да се практикује овде на земљи, него да се бесконачно продужи и у Царству Божјем.

После вечерњег богослужења, под сводовима Богородичине цркве, уметничким руководством диригента Јелене Жутић, хор Антифон извео је неколико композиција духовне и српске народне музике.

Фотографије


Емисија Гост радија: Јелена Жутић, диригент

Др Драго Његован и Ђорђе Србуловић

На конференцији за медије којом је најављено обележавање годишњице Страдања Српског цивилног становништва приликом уласка Хортијевих нациста у Нови Сад 1941. године, којом је председавао протонамесник Владан Симић, секретар Епископа бачког, учествовали су историчари господин др Драго Његован и господин Ђорђе Србуловић.

Водитељ Стеван Јурић разговарао je са учесницима конференције у емисији “Гост радија”

Представљање књиге архимандрита Јована Радосављевића

Дана 24. октобра 2012. године, у просторијама Радија Беседа, у оквиру емисије Гост радија, представљена је књига аутора архимандрита Јована Радосављевића Рација и логори у Бачкој за време Другог светског рата.

Књига је угледала светло дана са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког Господина др Иринеја, као издање Издавачке установе Епархије бачке Беседа, управо пред овогодишњи педесетседми београдски Сајам књига. Појава ове књиге је још један од начина на који Епархија бачка обележава седамдесет година од страдања Срба, Јевреја и Рома у Новом Саду и широм Бачке и Барање.

Вредност књиге је понајвише у томе што пред читаоце износи до сада непознате податке, архивску грађу и фотографије које сведоче о трагичном страдању православне Цркве у Бачкој. Књига обилује причама о животним судбинама како обичних људи, деце, тако и свештеникā и епископā који су мученички исповедали своју веру у тим тешким временима.

Књига се може купити у свим продајним објектима издавачке установе Беседа.

Монах Игнатије Марковић, сабрат манастира Јежевица у Епархији жичкој

Aрхимандрит Андреј Ћилерџић

На Васкршњи понедељак, 25. априла, гост радија Беседа био је архимандрит Андреј Ћилерџић. Са оцем Андрејем разговор је водио ђакон Ђорђе Стојисављевић.

Др Драго Његован

Др Драго Његован виши научни сарадник и саветник у Музеју Војводине био је, у понедељак 5. новембра, гост радија Беседа. У емисији – Гост радија, др Његован је говорио о тродневном програму обележавања 94. годишњице ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и искористио је прилику да подсети јавност на један од најзначајнијих датума за Нови Сад, на 9. новембар 1918. године.

Град Нови Сад, Војска Србије и Православна Епархија бачка јесу организатори манифестације која је почела на празник Митровдан 8. новембра, Светом Архијерејском Литургијом у Светогеоргијевском храму у Новом Саду и служењем помена погинулим и умрлим српским и савезничким војницима током Првог светског рата а која је завршена у суботу 10. новембра.

Дан Града бива обележаван у част ослобођења Новог Сада у Првом светском рату, када је пре 94 године (9. новембра 1918. године) српска војска, предвођена мајором Војиславом Бугарским, умарширала у Нови Сад.

Јеромонах Силуан

Јеромонах Силуан сабрат манастира Григоријата на Светој Гори, био је Гост радија. Разговор је водио ђакон Ђорђе Стојисављевић.

Срђан Ратковић – Јерусалим

Гост радија Беседа данас је био гoсподин Срђан Ратковић, туристички водич Министарства туризма Израела са ангажманом у туристичкој агенцији Јерусалим турс у Јерусалиму, партнерској агенцији са агенцијом за поклоничка путовања Епархије бачке Светињама у походе у Новом Саду.

Будући и сам богословски образован на Богословском факултету СПЦ Универзитета у Београду, гост је слушаоцима нашег радија приуштио веома упечатљиву причу о Светој Земљи. Слушаоци Радија Беседа су имали прилику да чују причу високе сазнајне вредности како из области историје Цркве у Светој Земљи, тако и о другим појединостима везаним за јеврејски народ и његову историју и државу, светињама вере Хришћанске, али и о њему самоме, потомку Израиља крштеном у павославној Цркви.

РВАЧКИ КЛУБ НОВИ САД

Настао је у Новом Саду 2009. године и у кратком временском периоду постао је афирмисан рвачки клуб, који тренутно броји преко 100 чланова. При клубу је, по категоријама, активна школа рвања за децу од 4 до 18 година. Наши гости били су вишеструко награђивани ученик петог разреда Основне школе Ђура Даничић, Кристијан Тешановић и тренер Рвачког клуба Нови Сад, Валдемар Штајер. О њиховим успесима и начинима рада школе говорили су за емисију Гост радија.

Print Friendly, PDF & Email