Архива (Лекар душе)

У емисији Лекар душе – хришћанска психологија откривамо на који начин психотерапија и психолошки погледи на човека проналазе своје додирне тачке са учењима Цркве и тиме доприносе узрастању човека, као боголиког бића заједнице. Наши гости су протојереј – ставрофор др Милош Весин, парох чикашки и ленсиншки, др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије са Војно медицинске академије у Београду, психотерапеути центра Хармонија др Ивана Михић, Јелена Бранковић, Јасмина Михњак и психолог Радосног детињства Милана Рајић. Говоримо о супружанским односима, родитељству, пренаталној психологији, развојним проблемима код мале деце, комуникацији у браку… Аутор емисије: Мирјана Бановић

ПРЕНАТАЛНА ПСИХОЛОГИЈА (15. ЕМИСИЈА)

Дете може да чује још пре рођења, што је утврђено експериментима још двадесетих година овог века. Експерименти других истраживача, махом педијатара и акушера, успели су да докажу да дете у мајчиној утроби реагује осим на звуке, још и на светлост, укус и мирис. Овим питањем бави се пренатална психологија, која у последње време има све већи број присталица. О значају пренаталне психологије, као и о активностима Bebac Start up центра говорила је Јасмина Михњак, бабица, психолог и оснивач поменутог центра.

БРАЧНИ ОДНОСИ У СРБИЈИ

Сваки, па и најсрећнији, брак неминовно је испуњен свакодневним стресним факторима различитог интензитета и трајања. Какво је стање са брачним односима у Србији, како се они испитују, где су узроци брачних нестабилности, незадовољстава и криза у брачним односима у Србији, како се људи са комплексом супериорности и комплексом инфериорности понашају у браку, да ли је религиозност фактор који доприноси стабилности брачних односа, шта се сматра здравим партнерским односом, шта људе спречава да потраже стручну помоћ и где нам је она доступна? Ово су нека од питања на која одговара доцент др Јелена Шакотић Курбалија, са Одсека за психологију Филозофског факултета у Новом Саду.

ПОРОДИЦА КАО СИСТЕМ – ИНДЕКС ПАЦИЈЕНТ (ПАЦИЈЕНТ СА СИМПТОМОМ) (13. ЕМИСИЈА)

Породична терапија не сматра да је појединац проблем или да је проблем у појединцу, већ у односима, релацијма и интеракцијама које остварује у породици. Промена код једног члана породице утиче на остале чланове, а самим тим долази до промене у целом породичном систему. У којим је проблемима посебно делотворна системска породична терапија? Како изгледа терапија од прве до последње фазе? На који начин се постижу промене код породица са проблемом?  Шта се сматра нормалним функционисањем породице? Ово су нека од питања на која у новој емисији циклуса одговара психолог и системски породични психотерапеут Јелена Бранковић.

РАЗВОЈНИ ПРОБЛЕМИ КОД МАЛЕ ДЕЦЕ (12. ЕМИСИЈА)

Поремећај развоја говора, дефицит пажње са хиперактивношћу, различите тешкоће у социјалном функционисању, тешкоће у емоционалној регулацији и реаговању најчешћи су развојни проблеми код деце.  Критични период за развој детета је до 5. године живота, јер се у том периоду развија 90% мозга. У новој емисији циклуса Лекар душе – хришћанска психологија говоримо о развојним проблемима код мале деце, како их препознати, превенирати и лечити.  Наш гост била је психолог Милана Рајић, стручни сарадник у Предшколској установи Радосно детињство и сарадник у Центру за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија

БРАЧНА ТЕРАПИЈА (11. ЕМИСИЈА)

Муж је добио жену и жена је добила мужа да би се кроз свакодневни живот, у оквирима међусобних неспоразума, на темељима различитости, али и жртвене љубави, научили да воле и да би се претварали у Љубав, те да би кроз Њу и сви људи овога света постали њихови ближњи. Као и квалитет сваког односа, и квалитет брака се мења. До које мере се са променама можемо суочити сами, а када је потребна помоћ стручњака? У новој емисији одговарамо и на питања: Када се најчешће јављају проблеми? Због чега људи долазе на терапије? Да ли се проблеми решавају рађањем деце? Када је право време за брачну терапију? Како она изгледа и колико дуго траје? Којим техникама се процењује проблем? Наш гост била је Јелена Бранковић, психолог и системски породични психотерапеут Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

ТРАНСГЕНЕРАЦИЈСКИ ПРЕНОС – ПРЕНОС НАЧИНА ПОНАШАЊА, УВЕРЕЊА, ВРЕДНОСТИ СА ГЕНЕРАЦИЈЕ НА ГЕНЕРАЦИЈУ (10. ЕМИСИЈА)

Да ли вам се дешава да у свом понашању, а касније и у браку, препознајете односе и понашањa типичнa за ваше родитеље? Да ли ваш однос са партнером, комуникација, начин на који проводите време у великој мери подсећају на однос ваших родитеља? Да ли приликом васпитавања деце примењујете сличан начин васпитавања који су користили ваши родитељи? Као што од породице наслеђујемо гене, у исто време наслеђујемо и одређене начине понашања, сетове уверења, вредности и ставовe. Стога можемо говорити о преносу одређених образаца породичног функционисања са једне генерације на другу, односно можемо говорити о појави „трансгенерацијског преноса“. Када је то проблем и како нам то олакшава или отежава функционисaње сазнајемо од др Иване Михић, психолога, системског породичног психотерапеута и супервизора активности у Центру за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

ПОРОДИЧНИ СИСТЕМ И СУБСИСТЕМИ, ФУНКЦИОНАЛНОСТ ПОРОДИЦЕ (9. ЕМИСИЈА)

Породица је отворени систем, састављен од мањих система (партнерског, родитељског, дечјег) који су у непрестаној интеракцији. Стрес који погађа једног члана захтева прилагођавање целог система, целе породице. Промена код једног члана породице утиче на остале чланове, а самим тим долази до промене у целом породичном систему. Послушајте нову емисију циклуса Лекар душе – хришћанска психологија, у којем наш гост др Ивана Михић, психолог, системски породични психотерапеут и супервизор активности у Центру за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија између осталог говори и о томе када треба потражити помоћ, како ради породични терапеут, како помоћи депресивном члану породице, какве промене у породици доноси одлазак деце из родитељског дома, учествује ли духовник у терапијским сеансама….

ДИЈАЛОГ И ПРОБЛЕМИ КОМУНИКАЦИЈЕ У БРАКУ (8. ЕМИСИЈА)

„Брак је институција коју је нама људима Господ оставио као један педагошки простор и полигон који нам олакшава да дођемо до подобија Божјег. Ми јесмо човек – остварена икона Божја – али се уподобљавамо Богу искључиво када смо бића заједнице. Поред тога ми смо и бића дијалога”. (Митрополит Порфирије. ) У новој емисији циклуса учимо како да квалитетно комуницирамо и где грешимо када је комуникација као један врло важан аспект функционисања партнерске везе и брака у питању. Наш гост била је Јелена Бранковић, психолог и системски породични психотерапеут Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

Породичне улоге и границе – да ли постоје улоге мужа и супруге које су условљене полом којем они припадају? (7. ЕМИСИЈА)

Када млади пар започиње свој живот, он наилази на разне задатке, а један од њих је да дефинише коју улогу они заузимају као пар и као појединци у том пару… Традиционално, улоге мушкараца и жена у браку некада су биле јасно дефинисане и знало се шта се очекује од њих. Какво је ситуација у савременом браку? Шта су донеле промене? Шта су узроци данашњег лошег функционисања брака? На сва ова и остала питања добићете одговор у новој емисији циклуса Лекар душе – хришћанска психологија. Наш гост била је Јелена Бранковић – психолог и системски породични психотерапеут Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

ЖИВОТНИ ЦИКЛУС ПОРОДИЦЕ (6. ЕМИСИЈА)

Живот породице се током времена одвија кроз специфичне фазе развоја које се зову животни циклус породице. Свака фаза развоја породичног система има своје задатке и своје изазове које породица треба да реши и задовољи како би функционално прешла у наредну фазу. О животном циклусу породице говорила је психолог Јована Јестровић, испред Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

Предбрачно саветовање (5. ЕМИСИЈА)

Постоје животне ситуације за које нас не припрема ниједна школа, а једна од њих је улазак у брак. Све што знамо о забављању, партнерским односима, браку обично потиче из нашег искуства из породице у којој смо рођени, примера из наше непосредне околине, из медија, популарне литературе и културе, али нигде не учимо шта је то што треба знати пре него се одлучимо на један тако важан животни корак, као што је брак. У новој емисији циклуса Лекар душе – хришћанска психологија говоримо о томе ста је предбрачно саветовање, коме је намењено и како оно изгледа. Наш гост је била Јована Јестровић, психолог Центра за подршку раном развоју и породичним односима Хармонија.

УЛОГА ОЦА У ВАСПИТАЊУ ДЕЦЕ (4. ЕМИСИЈА)

Деценије истраживања и на стотине научних студија су доказале оно што је одувек било очигледно, што је отац укљученији у васпитање деце, то ће оно бити успешније на много аспеката. Очева присутност може утицати на дететов друштвени живот, оцене у школи и достигнућа у будућности… Управо о улози оца у васпитању деце говоримо у новој емисији Лекар душе – хришћанска психологија, у разговору са др Влајком Пановићем, клиничким психологом са Војномедицинске академије у Београду.

НАЈЧЕШЋЕ ГРЕШКЕ У ВАСПИТАЊУ ДЕЦЕ (3. ЕМИСИЈА)

Наша деца долазе од Господа и нама су дата на чување и на поверење; дати су нам да им помогнемо кроз охрабривање оног жељеног, да из себе извуку оно најбоље. У том процесу њиховог одрастања неминовно се дешавају грешке у васпитању о којима причамо у новом издању емисије Лекар душе – хришћанска психологија. Нудимо вам, искуствено, најчешће замке у које упадају родитељи, не својој вољом и не увек освешћено, а које врло често ометају спонтани развој деце. Наш гост био је др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије са Војномедицинске академије у Београду.

Васпитање деце, родитељство и кризе у браку (2. ЕМИСИЈА)

Многобројне књиге о родитељству данас често нуде опречне ставове и неретко збуњују родитеље који желе најбоље за своју децу. У новој емисији циклуса Лекар душе – хришћанска психологија, говоримо о васпитању деце, родитељству, као и кризама у браку у разговору са Влајком Пановићем, специјалистом медицинске психологије са Војно медицинске академије у Београду.

Психотерапија (1. ЕМИСИЈА)

Психотерапија је реч коју све чешће чујемо у медијима и свакодневној комуникацији. Иако су све доступније информације из те области, такође су бројне и предрасуде, које у првој емисији новог циклуса Лекар душе – хришћанска психологија стављамо под лупу. Такође се бавимо питањима где психотерапија проналази своје место у животу верних људи, као и о томе које су разлике међу појмовима психолог, психотерапеут, психијатар, духовни и душевни проблем… Одговоре на ова питања дао је протојереј – ставрофор др Милош Весин, парох чикашки и ленсиншки. Премијерно средом од 19:30 и суботом, у репризном термину, од 13 часова.

Print Friendly, PDF & Email