Архива (100 година од Присаједињења)

100 година од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији У години када се обележава један век од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији, Радио „Беседа“ припрема и реализује посебан серијал од 12 емисија у сарадњи са историчарима Петром Ђурђевим, Мирославом Илићем и Горданом Петковић. Поред централне теме серијала, биће разматрани и други кључни догађаји, који потврђују постојање вишевековне тежње српског народа ка уједињењу. Посебно ће бити стављен акценат на улогу Српске Православне Цркве у очувању идентитета и јединства нашег народа током историје. Водитељ: Јелена Глушица

Српска Војводина

Последња емисија циклуса „100 година од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији“ посвећена је теми Српске Војводине. Прелиставали смо стару штампу и присећали се интересантних догађаја из наше прошлости, који су имали изразити национални карактер. Наш саговорник је био историчар Мирослав Илић.

Уједињење помесних Цркава

У једанаестој емисији циклуса „100 година од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији“ било је речи о уједињењу помесних Цркава у јединствену Српску Патријаршију. Прве иницијативе уследиле су већ месец дана након одржавања Велике Народне скупштине 1918. године, а како је даље текао процес, говорила нам је др Гордана Петковић, историчар.

Страдање Срба северно од Саве и Дунава

У десетој емисији циклуса, посвећеном теми присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији, говорили смо о страдању српског народа северно од Саве и Дунава током векова. Поред Великог рата, било је речи и о Ракоцијевом устанку, када је страдало више од 100000 људи, али и о другим начинима угрожавања српског народа кроз процес мађаризације и колонизације. Наш саговорник био је историчар Мирослав Илић.

Русини и Велика народна скупштина

О учешћу Русина на Великој народној скупштини 1918. године у Новом Саду, али и о животу русинске заједнице од досељавања средином 18. века, у деветој емисији циклуса смо говорили са др Ђуром Хардијем, професором на Одсеку за историју Филозофског факултета у Новом Саду.

Велика народна скупштина 1918. године

У седмој емисији циклуса било је речи о Великој народној скупштини. Наша саговорница била је др Гордана Петковић.

Словаци и Велика народна скупштина

У разговору са историчарем Јаном Дјемровским, гостујућим саговорником серијала, представили смо живот Словака на територији Војводине, као и њихово учешће на Великој народној скупштини. Нагласили смо и вишеструке примере добре сарадње између Срба и Словака током историје. Емисију смо оплеменили словачком народном музиком.

Задужбинарство у Срба

„Историја Српске Цркве и историја српског народа је историја задужбинарства.“ (Радован Биговић) У шестој емисији циклуса било је речи о задужбинарству у Срба, сагледаном на примерима три личности из историје Српске Војводине – Еуфемије Јовић, Душана Радића и Јована Вујића. Наш саговорник у емисији био је историчар Мирослав Илић.

Мајска скупштина и патријарх Јосиф Рајачић

Навршило се 170 година од када је у Сремским Карловцима одржана Мајска скупштина. Тада је проглашена Српска Војводовина, за коју су се Срби северно од Саве и Дунава вековима борили. У петој емисији серијала говорили смо са др Горданом Петковић о том важном историјском догађају, као и о делатности патријарха Јосифа Рајачића, још једног врлог архијереја Карловачке митрополије и Српске Православне Цркве.

Владика Платон Атанацковић

Пету емисију серијала посветили смо животу и делању владике Платона Атанацковића, који је био сведок револуционарних дешавања средином 19. века. Својим радом у различитим областима допринео је изградњи институција од националног значаја за српски народ. О томе смо разговарали са историчарем Мирославом Илићем. У Епархији бачкој данас делује Добротворна установа која носи име некадашњег епископа Платона, а о њеним активностима смо говорили са презвитером Лазаром Мајсторовићем, управником установе.

Карловачка митрополија

Српска Православна Црква је на челу са својим архијерејима умногоме допринела очувању идентитета и јединства српског народа током векова. У том смислу нарочито је важну улогу имала Карловачка митрополија као аутономна црквена област у Монархији. О тој теми смо разговарали са др Горданом Петковић, музејским саветником.

Простор Војводине у Средњем веку и турском добу

У првој емисији циклуса било је говора о историјским приликама у којима је српски народ живео на територији данашње Војводине током Средњег века и турског доба. Наш саговорник био је г. Петар Ђурђев, директор Историјског архива Града Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email