Архива (Ристрето)

Рустрето у пола девет је емисија која се емитује четвртком на Јутарњем програму Радија Беседа. Уз шољицу разговора најкраће и најукусније кафе, разговарамо о актуелним и празничним темама, кратко и садржајно као ристрето.

ЗА СЛУШАЊЕ ЕМИСИЈА РИСТРЕТО ДОДИРНИТЕ ЗНАК ИСПОД

Свети Сава изнад Истока и Запада

Мисија, допринос и живот Светог Саве сагледава се из различитих углова у прошлости и садашњости а његова улога и значај превасходно за свој народ је немерљива и недовољно позната. Ипак, најзначајније што нам је први српски архиепископ посведочио је тајна и уникатност сусрета човека са Богом. У том сусрету, живот по Јеванђељу постаје једино мерило живота, у том сусрету Господ чини да Други дође до изражаја и да човек своје биће устројава за Вечност. Истом јеванђељском логиком живели су и Свети Оци Сабора у Никеји, који су свој темељ вере узидали на љубави која рађа непропадљиву односност, којој ни смрт не може ништа. Како треба разумети да је Свети Сава био изнад Истока и Запада, какве су историјске околности биле у којима је Свети Сава издејствовао аутокефалност наше Цркве, послушајте у новом издању емисије ”Ритрето у пола девет.”

Васкрсење Христово и васкрсење наше

Како Васкрсење Христово доживљава човек у 21. веку, како разумева и живи стварност Васкрсења, када и како искуствено можемо да живимо Васкрсење као епи центар нашег живота, да ли и данас многи људи, попут увереног апостола Томе, желе да виде и дотакну Господа да би прихватили реалност празног гроба, неке су од тема о којима смо разговарали у васкршњем издању емисије ”Ристрето у пола девет.” Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!

На стазама подвижништва

Ближимо се крају Великог поста, чему нас учи подвиг преподобне Марије Египћанке, каква се победа догађа у сусрету Христа и смрти – најпре у лицу његовог пријатеља Лазара а затим и Христовој сопственој смрти, неке су од тема којих смо се дотакли у новом издању емисије ”Ристрето у пола девет.”

Тајна сусрета Бога и човека: ”Дођи и види.”

У новом издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о првим недељама Великог и Часног поста. У Недељу Православља чита се Јеванђеље по Јовану и позиву и избору првих апостола, а у другој Недељи која је посвећена Светом Григорију Палами чули смо Јеванђеље по Марку о излечењу узетога у Капернауму. Ова прича нас подсећа да борба против сопствене паралисаности кроз егоизам и себељубље је највећа борба из које треба да изађемо а једини начин да из ње изађемо је Црква и заједница са другим.

На путу ка дому Оца и Бога нашег: О Страшном суду и праштању

Како Бога који је Љубав помирити са јеванђељском причом о Страшном суду? Шта за нас представља Велики пост? Зашто нас Господ позива на праштање – неке су од тема које доноси ново издање емисије ”Ристрето у пола девет.”

Повратак Оцу

Јеванђеље о блудном сину је једна од најинспиративнијих парабола Светог Писма, вишезначна и вешеслојна. То је заправо прича о стварању света, свему ономе што је било и што ће бити. Повратак млађег сина дому Оца свога је заправо наше путовање кроз Велики пост.

Припремне недеље Великог поста

У данашњем издању емисије Ристрето у пола девет, пажњу смо посветили сусрету Господа Исуса Христа и старешине цариникâ Закхеја. Говорили смо и о празнику Сретења Господњег као сусрету Старог и Новог Завета, као и о поуци приче о царинику и фарисеју.

Будно и сабрано срце открива тајну Рођења Спаситеља у свим временима

Да ли различити календари суштински мењају наш однос према празновању, да ли се комерцијални и потрошачки стил модерног човека огледа у разумевању смисла празника, колико је наука изазов за психу урбаног човека и да ли потискује веру? Важно је подсећати се да Господ управља историјом, а не човек, да благодат Божија посећује човека ако умањује свој его.

Подсетник о важности истинског благодарења и Божије позивнице човеку

Недеље које су пред нама уводе нас у период предпразништва Рођења Господа Исуса Христа. У данашњем издању емисије „Ристрето у пола девет“ разговарали смо са презвитером Миодрагом Андрићем о јеванђелском одељку који ће бити прочитан у недељу Светих праотаца. Подсетили смо се и зачала прочитаног претходне недеље и кроз призму разговора Господа Исуса Христа и богатог кнеза сагледали проблематику човекове везаности за богатство, било да је оно материјално или интелектуално. Узевши у обзир новозаветно сведочанство о исцељењу десет губавих људи од стране Господа Исуса Христа, дотакли смо се и теме човекове благодарности и неблагодарности према Богу.

Лепота поста и вечног Јеванђеља у сијању нових светитеља

У новом издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о лепоти и смислу поста, не као о привременом већ као о непролазном стилу живота благодарности, ослањајући се на креативну природу и димензије поста које нам дарује предање Цркве а које води човека ка пуноћи живота и близини Бога Живога, о томе како Господ установљује нову твар и открива себе као Творца на примеру Јеванђељске приче о згрченој жени, дотакли смо се Старца Порфирија Кавсокаливита и значаја који за нас и за Цркву у свету има овај неуморни и чудесни сведок Јеванђеља а то је била и лепа прилика да чујемо и нешто o ново проглашеним светитељима у Финској.

Ко је наш ближњи?

У новом издању емисије “Ристрето у пола девет” са домаћином емисије оцем Миодрагом Андрићем и катихетом Милованом Крстићем разговарали смо о многим порукама јеванђељске приче о добром Самарјанину и питању: Ко је наш ближњи? Да ли се и у којој мери трудимо за ближње, колико смо спремни да разапнемо свој его и често себични стил живота зарад заједнице и служења ближњима, колико је хришћанском етосу далек, а све чешће присутан у модерном друштву, прорачунат однос са људима – колико ћу добити, а колико изгубити, о љубави као једином делотворном леку против самодовољности, а дотакли смо се и теме дубоке кризе нарушеног јединства између Цариградске и Московске патријаршије.

Зашто је Христос велике тајне наше вере облачио у једноставне приче?

У данашњем издању емисије ”Ристрето” разговарали смо са о. Мишом Андрићем о важности причања прича за наше спасење, чули смо појашњење зашто је Христос велике тајне наше вере облачио у једноставне приче, подсетили смо слушаоце да је веома важно како слушамо реч Божију, која када се спусти у срце човеково и тамо се негује, чува и сазрева постаје право чудо које човеку отвара духовне хоризонте и видике и која, по слободи сваког човека води ка обожењу и светости која нам свима могућа. Наш саговорник у студију био је и катихета Бранислав Илић.

Недеља мироносица и Недеља раслабљеног

Од Голготе и славног Васкрсења Господњег, прве примере спасоносне љубави према Христу показале су Свете Мироносице. Једино оваквом љубављу човек стиче богоусиновљење, а тиме и удео у божанској радости. У данашњем издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о женама мироносицама, које помињемо у трећој недељо по Пасхи, али и о раслабљеном који одлсикава бурну историју сваког од нас поједничано, а кога спомињемо у недељи четвртој по Пасхи.

Лазарева субота и Цвети

Пре него што уђемо у жалост и таму Страсне седмице, Црква нас кроз недеље Часног поста подсећа на истински смисао Христове вољне жртве, као и на оне који су Његов пример имали непрестано пред собом на путу преумљења. На који начин савремени човек треба да саобрази свој свакодневни живот са овим припремним данима за Страсну седмицу, како се уподобити Христу, како разумети празнике који су међу нама? О свему овоме за Ристрето у пола девет говорили су отац Миодраг Андрић и катихета Милован Крстић.

Да ли смо данас спремни на христолико одрицање?

Пост би требало да буде најприродније стање испуњавања Христових заповести и спонтани израз хришћанске вере и љубави. Да ли је то код савремених хришћана тако? Да ли смо данас спремни на христолико одрицање усмерено ка Човеку, знајући да је добробит другог човека, као узрока нашег ипостасног постојања сврха и циљ нашег одрицања? Какве импликације на наш живот има Јеванђељски одељак о исцељењу узетога, који се чита у другу недељу Великог поста. О свему овоме било је речи у новом издању емисије Ристрето у пола девет, у којој смо, између осталог најавили и нову сезону емисије Сазвучја протонамесника Миодрага Андрића.

Дани припреме за Васкршњи пост

Налазимо се у припремним данима пред Часни пост. Сваке недеље, на Литургији, у Јеванђељу слушамо поуке које нас упућују колики значај Црква даје овом посту пред Васкрс и колико је нама потребно да бисмо се духовно оспособили да уђемо у тај подвиг. Како се припремамо за почетак Великог поста и шта нам поручују припремне седмице – за емисију Ристрето у пола девет, говорио је протонамесник Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма у Новом Саду.

О састанку поводом Конференције европских хришћанских цркава

У новом Ристрету у 8:30 отац Миодраг Андрић говори о састанку поводом Конференције европских хришћанских цркава која ће бити одржана у маја 2018. године у Новом Саду, затим о комерцијализацији Божића, о величини подвига многопоштоване светитељке Екатарине, као и о лепоти и унивезалном значају празника Ваведења Пресвете Богородице.

Print Friendly, PDF & Email