ВИКАРНИ ЕПИСКОП

Животопис Епископа мохачког Дамаскина

Епископ мохачки Дамаскин (световно Драган Грабеж) рођен је 15. августа 1975. године, у Дрвару, од оца Влајка, свештеника, и мајке Драгице. Основну школу и гимназију је завршио у родном граду. После завршетка гимназије уписује се истовремено на Природно-математички факултет Универзитета у Београду и на Богословски факултет. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду, 2001. године. Професор и васпитач у Богословији Светих Кирила и Методија у Нишу био је од 2002. до 2011. године, са прекидом због усавршавања.

Монашки постриг је примио од тадашњег епископа нишког Иринеја (потоњег Патријарха српског) у храму хиландарског метоха при Богословији, 21. децембра 2006. године, добивши монашко име Дамаскин. У чин јерођакона, а потом и јеромонаха, рукоположио га је блаженопочивши патријарх, тада епископ нишки, у храму Светих архангела у Нишу и поставио за духовника у манастиру Покрова Пресвете Богородице у Ђунису.

Од 2008. до 2010. године усавршавао се на Духовној академији у Тројице-Сергијевој лаври, где је 2010. године одбранио кандидатску дисертацију Утицај руског монаштва првог емиграционог таласа на духовни живот у Србији 20-их и 30-их година XX века, добивши трећу награду у групи најбољих кандидатских дисертација те године. Школске 2011/2012. борави у Солуну, на Аристотеловом универзитету, где учи грчки језик и припрема се за докторске студије. Благословом тадашњег епископа нишког г. Јована, 4. августа 2012. године, постављен је за настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, добивши чин синђела, а 2013. године чин протосинђела.

Епископ нишки г. Арсеније га је 2018. године, на празник Светог Романа, славу манастира, рукопроизвео у чин архимандрита и игумана Светороманске обитељи.

На редовном пролећном заседању, одржаном у Београду од 24. до 29. маја 2021. године, Свети Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве изабрао је архимандрита Дамаскина (Грабежа), настојатеља манастира Светог Романа у Ђунису, за викара Епископа бачког, са титулом Епископ мохачки. 

У недељу, 6/19. септембра 2021. године, на празник Чуда светог архангела Михаила у Хони (Колоси), на светој архијерејској Литургији у Саборном храму Светога Саве на Врачару, на којој је началствовао Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије уз саслужење отачаствених архијереја, извршен је чин архијерејске хиротоније архимандрита Дамаскина (Грабежа) за Епископа мохачког, викара Епископа бачког.

Print Friendly, PDF & Email