Саопштење за јавност Црквене општине новосадске

СРПСКА ПРАВОСЛАВНА
ЦРКВЕНА ОПШТИНА НОВОСАДСКА
1. март 2024.
У Новом Саду

Српска православна Црквена општина новосадска је са великом радошћу примила информацију да ће се пред одборницима Скупштине Града Новог Сада наћи предлог за израду плана генералне регулације рекреативног подручја Штранд-Кабел, чиме је учињен први корак ка реализацији вишедеценијске жеље и иницијативе православних  верника који живе на Лиману да коначно добију своју парохијску цркву. Поред тога, овај свети храм, као бисер дунавске обале, биће и аутентичан заветни спомен-храм посвећен новојављеним Светим мученицима бачким пострадалим у Погрому нашег народа у Бачкој  1941-1944. године, нарочито у такозваној Новосадској рацији, што ће га, с правом, сврстати и у ред пројеката од изузетног духовног, културног и националног значаја. Изградњом храма Светих мученика бачких и планираном изградњом Меморијалног центра жртава Погрома у Бачкој овај, до сада неуређени део обале Дунава ће, између осталог, постати уређена културно-просторна целина дефинисана културом сећања на страдање свих Новосађана и биће својеврсни прворазредни подсетник да Плава гробница и ту постоји.

Овом приликом изражавамо благодарност Градоначелнику Новог Сада господину Милану Ђурићу и Граду Новом Саду на спремности да одговоре на духовне потребе верног народа Лимана и Новог Сада, као и многим организацијама и појединцима који су подржали ову иницијативу, а нарочито пријатељу наше Цркве и народа господину Исаку Асиелу, врховном рабину Србије, који је у име своје верске заједнице упутио писмо подршке за изградњу овог храма Преосвећеном Епископу бачком господину др Иринеју. 

На крају, чврсто верујемо и надамо се да ћемо се, милошћу Божјом и трудом добронамерних људи, по оној Његошевој и народној крилатици да Бог прегаоцу даје махове, у што скорије време сабрати на овом светом месту ради освећења темеља храма Светих мученика бачких, заједно са свим верницима Новог Сада и свим људима добре воље.

Свети мученици бачки и сви свети из Рода нашега, молите Бога за нас!

Print Friendly, PDF & Email