Прослављена слава Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ

У уторак Светле седмице, 24. априла / 7. маја 2024. године, прослављена је слава Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ – празник Светог Николаја Жичког. Свету Литургију у Саборном храму у Новом Саду, којој је молитвено присуствовао Епископ бачки др Иринеј, служио је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

После заамвоне молитве, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин је извршио чин освећења славских дарова које су принели делатници Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ. По извршеном чину освећења славских дарова Епископ бачки Иринеј се обратио сабраном верном народу и честитао славу делатницима Добротворне установе Епархије бачке. „Наша добротворна установа се труди – колико је то могуће у овим условима и временима у којима живимо – да сведочи ту исту љубав Христову која је надахњивала ове свете људе попут Владике Николаја, велике људе попут владике Платона и све друге који знају да вера без делâ љубави је мртва вера, лажна вера. Наравно, нас спасава вера, а не наша дела. Међутим, наша дела су неопходна јер кроз њих говори и пројављује се наша вера. Не може постојати вера која је у супротности са нашим укупним животом и делањем, нити је пак наш живот и делање ствар неког идеолошког опредељења или неких инструкција него она је уствари оваплоћење саме наше вере у Господа и верности Њему и светој вољи Његовој. Тако да овом приликом и овим поводом желим да честитам и онима који се непрекидно труде у установи Владика Платон Атанацковић, али и свима који јој пружају подршку, који помажу њен рад на било који начин, и морално и материјално и молитвом и својим доприносом, прилозима и на све могуће начине достојне хришћана и достојне људи који у Бога верују. Нека Бог дâ да се та делатност на добро наших ближњих наставиˮ, поручио је Преосвећени Епископ бачки др Иринеј.

На крају је Преосвећени владика Иринеј уручио архијерејске грамате признања госпођи Жељки Тодоровић из Новог Сада, г. Радету Ћулуму из Футога, г. Ненаду Чикићу из Новог Сада и Основној Школи „Душан Радовић“ из Новог Сада, за оданост светој православној вери и љубав према светој Православној Цркви, на делу показану кроз помоћ и допринос у духу задужбинарских и добротворних традиција светог Православља у српском народу. Захвалнице Добротворне установе Преосвећени владика Иринеј је уручио г. Стевану Репарском из Новог Сада, г. Душку Девићу из Каћа, г. Николи Стаменковићу из Оџака и основним школама „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада и „Десанка Максимовић“ из Бачке Паланке.

Print Friendly, PDF & Email