ОСВЕЋЕЊЕ АНТИМИНСА И РУКОПОЛОЖЕЊЕ У СВЕТОАРХАНГЕЛСКОМ МАНАСТИРУ У КОВИЉУ

Епископ Иринеј: „Вера рађа молитву, а молитва је заједница са Богом“. 

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки г. Иринеј служио је свету архијерејску Литургију у недељу двадесет и осму по Педесетници, 9. децембра 2018. године, у параклису Светих Отаца Атонских, у манастиру у Ковиљу. Владици су саслуживали Епископ мохачки г. Исихије, монаштво и свештенство Епархије бачке.
Епископ бачки је рекао да Христос никада не изазива принудну веру и принудну заједницу са Собом. Принудна заједница је пакао за људе, а заједница из љубави је рај. Оно што је са наше стране допринос и сарадња са љубављу и благодаћу Божјом, то је наша вера, али вера жива, непосредна, не теоретска, идеолошка, него вера која нас призива на заједницу са Господом, и јесте заједница са Њим. Вера рађа молитву, а молитва је заједница са Богом, навео је владика Иринеј у беседи по прочитаном јеванђелском одељку.
Архијереј је нагласио да ми данас прослављамо не само један давни догађај, него да доживљавамо оно исто што се описује у библијским описима. Ако је Христос једампут или више пута у току боравка на земљи, враћао вид слепима, он то чини увек, при чему је веће чудо враћање духовнога вида духовно слепима него телеснога вида телесно слепима. Духовно слепи без Христа смо сви, без изузетка. Зато и постоји Црква Његова, Његово живо присуство у Цркви, кроз Цркву, као Црква, да бисмо ми прогледали духовно и да бисмо тим новим, пробуђеним погледом сагледавали свет око себе, ближње своје и сами себе, објаснио је владика Иринеј.

Пре почетка свете Литургије, извршен је чин освећења антиминсâ намењених за богослужбене потребе више од сто парохија Епархије бачке. Тако се зову платна без којих се не служи света Литургија и у која су увек ушивене честице моштију светих. Ми смо данас, хвала Господу, осветили три стотине антиминса за потребе свих храмова у нашој Епархији, и манастирских и парохијских, казао је Предстојатељ Цркве Божје у Бачкој.
У току свете Литургије, владика Иринеј је рукоположио јерођакона Јеротеја (Петровића) у чин јеромонаха.

 ФОТО АЛБУМ

Print Friendly, PDF & Email