Прослава сеоске заветне славе у Шајкашу

На празник светих и праведних Јоакима и Ане, у петак, 9/22. септембра 2022. године, на светој Литургији у храму Светог великомученика Димитрија у Шајкашу, началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, умировљени свештеник, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. По прочитаном јеванђелском зачалу, протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник жабаљски, беседио је о значају празника и о животима светих Јоакима и Ане. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма.

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Ђорђе Ђурђев, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерњег извршен је чин благосиљања славских дарова, а потом је отац Стојан Марић беседио о значају празника за вернике у Шајкашу и о значају Пресвете Богородице за живот хришћанâ. Овогодишњи славски кумови, чланови породице Неде Павловића, предали су залог кумства за наредну годину Сави Кованушићу из Шајкаша.

Први дрвени храм у некадашњем Ковиљ Сентивану, данашњем Шајкашу, био је посвећен светим и праведним родитељима Пресвете Богородице, Јоакиму и Ани. Изградњом садашње цркве, посвећене светом великомученику Димитрију, 1820. године, поштовање према светим Јоакиму и Ани није нестало и сабор у њихову част се одржао до данас, као сеоска заветна слава Шајкаша.

Print Friendly, PDF & Email