Академија у част епископа Висариона (Павловића) и годишњи парастос

У свечаној дворани Гимназије „Јован Јовановић Змајˮ у Новом Саду, у четвртак, 21. септембра 2023 године. уприличен је спомен на Рождествено-Богородичну духовну академију, коју је 1731. године основао епископ Висарион (Павловић). 

Владика Висарион био је међу првим Србима који је препознао важност образовања омладине као услова за опстанак и напредак српског народа у Хабзбуршкој монархији. Захваљујући далековидном размишљању владике Висариона, Нови Сад је добио темеље да касније постане центар образовања и учености. 

О личности владике Висариона и његовом доприносу за духовно-просветни развој српског народа, говорио је катихета Иван Костић, а свечаност је својим појањем улепшао хор Гиманзије, предвођен професором Јованом Травицом.

У петак 22. септембра 2023. године, у новосадском Саборном храму служен је годишњи парастос епископу Висариону (Павловићу). 

Сваке године, непосредно по празнику Рођења Пресвете Богородице, у Саборном храму у Новом Саду, ученици и професори Гимназије „Јован Јовановић Змај” молитвено се сећају епископа бачког Висариона (Павловића). Својим умилним појањем, хор Гимназије је допринео свечаном тону догађаја. По завршетку парастоса, присутним ученицима и професорима обратио се протојереј Велимир Врућинић, настојатељ Саборног храма у Новом Саду, и нагласио важност сећања оних који су претходили нама, оставивши свој труд и љубав као завештање.

Print Friendly, PDF & Email