Четврта недеља по Педесетници у Чуругу

У недељу четврту по Педесетници, 27. јуна / 10. јула 2022. године, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, владика Дамаскин је похвалио веру ондашњих православних верника Чуруга који су у деветнаестом веку подигли велелепни храм и веру данашњих Чуружана који храм одржавају, у њега долазе и Богу се моле. Потом је протумачио јеванђелску причу о исцељењу слуге римског капетана у Капернауму, наглашавајући да је смирење основ велике вере: „Заиста, драга браћо и сестре, ове речи нам говоре шта је темељ сваке велике вере. То је управо смирење; може човек да има и друге разне врлине, да има велики молитвени подвиг и велико молитвено правило, да има пост, да има бденије, да има и милосрђе, али ако нема смирења, то је све зидање кула на песку, а не на чврстом темељу. Јер када дођу олује или када дође плима, сви те куле падну јер немају постојанога темеља него су на песку сазидане. Зато, драга браћо и сестре, Господ овом приликом изриче једно пророштво као одговор на све ово и каже се: А кажем вам да ће многи од истока и запада доћи и сести на трпезу са Авраамом, Исаком и Јаковом у Царству небеском, а синови царства биће изгнани у таму најкрајњу. Заиста, ово пророштво се обистинило, а обистињује се и данас, јер када синови царства не долазе на царску гозбу, на царску трпезу – а то јесте управо на свету Литургију – Бог ће наћи и пронаћи ће друге народе који ће доћи и запосести ту земљу и служити своме Богу. Зато, драга браћо и сестре, потрудимо се да у нашем животу имамо управо ту веру као што је имао овај римски капетан коме се Господ задивио и на крају му је рекао: Иди, и како си веровао нека ти буде. И каже се: И оздрави слуга његов у тај час. Како каже наш преподобни отац Јустин: Ево када је човек свемоћан у овоме свету – онда када има такву истинску веру. Јер на такву веру Господ одговара: Како си веровао нека ти буде.  Потрудимо се и ми да имамо такву исту веру као што је имао овај римски капетан, да имамо такву исту веру као што су имали ваши преци који су сазидали овај дивни храм, да имамо исту такву веру као сви наши преци који су сачували наше име и нашу веру, да би Господ и нама могао да каже речи, ове дивне речи: Иди, и како си веровао нека ти буде

Пред почетак свете Литургије Преосвећени владика Дамаскин је рукопроизвео у чин ипођакона Стевана Јовицког из Бачке Паланке. У току свете Литургије у чин ђакона је рукоположио ипођакона Саву Фана из Чуруга.

По завршетку свете Литургије, протојереј Милан Ђурић, настојатељ храма Вазнесења Господњег у Чуругу, захвалио је епископу Дамаскину на доласку у Чуруг, служењу свете Литургије и речима поуке и духовног укрепљења. Одговарајући на речи поздрава и добродошлице, Епископ мохачки Дамаскин је сабраном народу прво пренео благослове Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја. Потом је сабране поучио о светој Тајни свештенства, а честитајући новом ђакону и ипођакону пожелео им да буду вредни и марљиви у служби на коју их је Црква призвала.

После свете Литургије приређена је трпеза љубави у дворани Светосавског дома у Чуругу.

Print Friendly, PDF & Email