Прослава Христовог Васкрсења у Епархији бачкој

Нови Сад – На Празник Васкрсења Господа нашег Исуса Христа, у недељу, 19. априла/2. маја 2021. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј служио је Пасхално Јутрење и началствовао на светој архијерејској Литургији у Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду. Владици Иринеју су саслуживали: Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Исихије и свештено братство Саборног храма.

Васкршњу посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је протопрезвитер-ставрофор Ђорђе Ђурђев, настојатељ Светогеоргијевског храма. Васкршње слово светог Јована Златоуста прочитао је Епископ новосадски и бачки господин Иринеј.

Светој Литургији је присуствовао г. Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада.

[carousel_slide id=’27197′]

[carousel_slide id=’27319′]

Суботица – Празник над празницима, Васкрсење Господа Исуса Христа, молитвено, радосно и свечано је прослављен у недељу, 2. маја 2021. године, у Световазнесењском храму у Суботици.

Литургијом је началствовао протојереј-ставрофор Мирко Шипка, уз саслужење протопрезвитера Душана Ђукића, архијерејског намесника суботичког, и ђакона Лазара Ђачића.

У току свете Литургије прочитана је Васкршња посланица Српске Православне Цркве.

Својим присуством, Литургију у Световазнесењском храму у Суботици увеличали су фра Зденко Грубер, гвардијан Фрањевачког самостана у Суботици, и почасни вицеконзул Италије у Суботици Carmine Tarallo.

Празничну молитвену радост увеличало је и појање чланова црквеног хора Свети Роман Мелод.

На крају Литургије, присутнима су подељена освештена васкршња јаја.

[carousel_slide id=’27392′]

На Васкрсни понедељак, 3. маја 2021. године, у Окружном затвору у Суботици, уз присуство штићеника и запослених, служена је света Литургија, којом је началствовао протопрезвитер Драган Стокин, уз саслужење ђакона Лазара Ђачића.

Сомбор – Сабрани поводом највећег хришћанског Празника, житељи Сомбора евхаристијски су прославили Васкрсења Господа нашега Исуса Христа. Протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, служио је пасхалну јутарњу службу у храму Светог великомученика Георгија.

На Васкрс, протојереј-ставрофор Миливој Мијатов је началствовао евхаристијским сабрањем, уз саслужење протојереја Александра Лазића и протонамесникâ Саве Николића и Бранислава Шијачића, као и ђакона Александра Верића. На Литургији је појао хор Свети цар Константин и царица Јелена и Дечја појачка група при храму Светог великомученика Георгија. 

Отац Сава је прочитао Васкршњу честитку Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Порфирија и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве.

После Литургије освештана су васкршња јаја и подељена су верном народу.

[carousel_slide id=’27434′]

У храму Рођења Светога Јована Претече у Сомбору, Васкршње јутрење и свету Литургију је служио протојереј Срђан Перић, уз саслужење протонамесника Срђана Нешића.

[carousel_slide id=’27481′]

Стапар – На дан празновања Христовог Васкрсења, у Световаведењском храму у Стапару служена је Пасхална јутарња служба. Свету Литургију је служио презвитер Ђуро Родић.

[carousel_slide id=’27564′]

Кљајићево – Прослава Васкрса у Кљајићеву започета је Пасхалним јутрењем у храму Успења Пресвете Богородице. Свету Литургију служио је надлежни парох, свештеник Бранислав Спасојев.

[carousel_slide id=’27580′]

Жабаљ – С пасхалним јутрењем у поноћ, у Жабљу је почела прослава Дана над данима и Празника над свим празницима, прослава Васкрсења Сина Божјег. Пасхално јутрење је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење братства Светониколајевског храма у Жабљу.

Светолитургијским сабрањем је, такође, началствовао протојереј Миладин Бокорац, са ђаконом Јованом Вачиком, а саслуживали су пароси жабаљски. После перикопе Еванђеља по Јовану, началствујући је прочитао Посланицу Његове Светости Патријарха српског господина Порфирија.

По заамвоној молитви су освештана јаја, која су принели верници као симбол Васкрсења и новога живота.

[carousel_slide id=’27557′]

Нова Гајдобра – У храму Светог Василија Острошког Чудотворца у Новој Гајдобри прослављен је Празник над празницима – Васкрсење Христово. Eвхаристијским сабрањем, у храму који је још увек у изградњи, началствовао је протојереј Стевица Илић, парох при Светојовановском храму у Бачкој Паланци и архијерејски намесник бачкопаланачки.

[carousel_slide id=’27621′]

Бачка Паланка – Прослава Празника над празницима, Христовог Васкрсења, у бачкопаланачким храмовима Рођења Светога Јована Крститеља и Покрова Пресвете Богородице почела је свечаним Васкршњим јутрењем, а настављена светом Литургијом.

Eвхаристијским сабрањем у Светојовановском храму началствовао је протојереј Предраг Милутин, којем је саслуживао протојереј-ставрофор Радослав Живанов. На светој Литургији је певао хор Свети Јован Крститељ, којим је дириговала професор Снежана Жујић. Хор је певао и на богослужењима Великог Петка.

У храму Покрова Пресвете Богородице свету Литургију на Васкрс служио је протонамесник Милан Узуров. Њему су саслуживали  протонамесник Новица Ракић и презвитер Радован Маљковић.

[carousel_slide id=’27597′]

Print Friendly, PDF & Email