Завршени „Световазнесенски даниˮ у Ђурђеву

Манифестација „Световазнесенски даниˮ, коју је, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, поводом предстојеће храмовне славе, организовала Црквена општина у Ђурђеву, завршена је у недељу, 9. јуна 2024. године.

Првог дана манифестације, у четвртак, 6. јуна, после вечерње службе, у дворани Светосавског дома, протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин је говорио на тему „Живот у Црквиˮ. Прота Бранко је говорио о важности Светог Причешћа у животу хришћана, важности врлине трпљења, а поменуо је и традицију литијског одласка на водицу на Девењу.

Другог дана манифестације, у петак, 7. јуна, у дворани Културно-уметничког друштва „Тарас Шевченкоˮ одиграна је представа „Бајка о рибару и рибициˮ по Пушкиновом делу. Представу су извели чланови позоришне трупе „Тачка гледиштаˮ коју чине ученици Гимназије „Светозар Марковићˮ у Новом Саду, предвођени професорком Тамаром Деспотовић-Ћурчић. Представа је намењена деци и имала је интерактивни део, током кога су деца препознавала особине ликова из дела.

Трећег дана, у суботу, 8. јуна, у порти храма Вазнесења Господњег, одржана је ликовна радионица за децу коју су водили госпођа Соња Брегун и господин Бојан Јелић. Учествовао је велик број деце који су за теме својих радова изабрали црквене мотиве попут храма, орнамената и иконâ. У организацији радионице учествовали су чланови Културно-уметничког друштва „Бранислав Нушићˮ из Ђурђева.  

Последњег дана манифестације, у недељу, после свете Литургије, у свечаној дворани Месне заједнице одржана је изложба ликовних стваралаца из Ђурђева, где је утисак посетилаца био да уметност и лепота имају важно место у животу свих људи.

Print Friendly, PDF & Email