Дечји хор Црквене општине новосадске на манифестацији Наслеђе краљице Јелене у манастиру Градац

Дечји хор Црквене општине новосадске, предвођен диригентом Милицом Грубишић, учествовао је на духовно-културној манифестацији Наслеђе краљице Јелене, која се традиционално одржава у Рашки и њеној околини, као и у и манастиру Градац.

У суботу, 8. јуна 2024. године, чланови Дечјег хора су посетили манастир Студеницу и поклонили се моштима светог Симеона Мироточивог, свете Ане и светог Симона Монаха. Потом су у Јошаничкој Бањи посетили храм Успења Пресвете Богородице, чија градња је започета и завршена у време владавине Михајла Обреновића III, и поклонили се моштима косовских мученика Лазара и Стефана Мусића, после чега су им уручени дарови од сестринства манастира Градац.

У овом живописном месту подно Копаоника, у пратњи свештеника Бранка Росића и представника Туристичке организације Рашка обишли су и споменик патријарху српском Герману који је ту рођен, као и спомен-собу хероине Милунке Савић. У њој су чланови хора присуствовали својеврсном часу историје, а имали су прилику да уз помоћ кјуар-кодова погледају оригиналне видео записе из Првог светског рата.

У недељу, 9. јуна, на светој Литургији у манастиру Градац, којом је началствовао протојереј-ставрофор Милош Весин уз саслужење свештеникâ Милоша Стојановића, секретара Црквене општине новосадске, и Милана Малинића, као и свештеникâ из Жичке и Ваљевске епархије, чланови хора су појали заједно са члановима Црквеног хора „Ђурђевакˮ из Ужица.

У оквиру радионице мозаика Каменчић један сам није вредан, коју организује и води госпођа Љиљана Ривић, рађен је мозаик са ликом Пресвете Богородице који ће по завршетку истог, а са благословом игуманије манастира Градац, мати Нине, бити уручен Дечјем хору Црквене општине новосадске, поводом десетогодишњице постојања и рада хора.

После окрепљења и разгледања манастира, препуни лепих утисака, чланови хора су кренули пут Новог Сада. 

Манифестација Наслеђе краљице Јелене негује сећање на владарку и светитељку, краљицу Јелену, жену краља Уроша I Немањића, а састоји се од низа вишедневних културно-уметничких догађаја попут изложби, позоришних представа, предавања, радионица, концерата, спортских турнира и дечјег програма, који се одвијају у Баљевцу, Рашки и порти манастира Светих Благовести – Градац.  

Print Friendly, PDF & Email