Литургијско сабрање у Светоархангелском манастиру у Ковиљу

У недељу пред Воздвижење, 12/25. септембра 2022. године, у Светоархангелском манастиру у Ковиљу, у параклису посвећеном преподобним оцима атонским, светом архијерејском Литургијом началствовао је Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин. Преосвећеном владици саслуживали су свештеномонаси манастира у Ковиљу, свештеници и ђакони Епархије бачке.

У беседи после прочитаних јеванђелских одељака, Преосвећени епископ Дамаскин је поучио сабране да је данас оданије празника Рођења Пресвете Богородице, али и недеља пред Воздвижење, која нас уводи у предстојећи празник Воздвижења Часног Крста. Тумачећи текст јеванђелског одељка недеље пред Воздвижење, Епископ мохачки је, између осталог, рекао: „Христос је био безгрешан и Он није страдао због Свога греха него зато што је узео грех свакога човека, како онога који је живео пре Њега тако и свих нас који живимо после Његовог Рођења, Његовог страдања и Његовог Васкрсења. Зато, драга браћо и сестре, верујемо да свако ко верује у Њега неће погинути него ће задобити живот вечни. Јер Бог је тако заволео овај светм и из љубави дошао у овај свет, и из те љубави Господ и одржава овај свет у постојању, али ту и такву љубав треба и ми да имамо у овом животу. Зато би и сваки човек требао да буде богољуб, тојест онај који истински љуби Бога у своме животу, али би требао да буде у исто време и братољуб, јер се та љубав према Богу пројављује кроз љубав према ближњем. Јер како можемо рећи да љубимо Бога, ако не љубимо брата свога? Ми хришћани не можемо да живимо само због себе и да читав овај живот подредимо себи, јер Господ нас учи да свој живот треба да подредимо другоме. И не само да волимо другога речју него кроз састрадавање са другим да покажемо нашу љубавˮ, нагласио је Епископ мохачки господин Дамаскин.

Пред почетак свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин рукопроизвео је вероучитеља Николу Ступара из Сомбора у чинове чтеца и ипођакона, а у току свете Литургије га је рукоположио у ђаконски чин.

Print Friendly, PDF & Email