Велики годишњи концерт православног музичког састава „Бедемˮ из Сомбора

У недељу, 18. септембра 2022. године, у препуној свечаној дворани Српске читаонице „Лаза Костићˮ у Сомбору, одржано је духовно музичко сабрање у част чудотворне иконе Пресвете Владичице Богородице Великореметске. Ауторским песмама, међу којима су три премијерно изведене, својим суграђанима представили су се чланови православног музичког састава „Бедемˮ. Ово је други по реду солистички концерт или велики годишњи концерт који, према речима чланова овог музичког састава, добија своју форму за сваку наредну годину. Идеја чланова састава је да концерт буде организован сваке године почетком септембра, са циљем да се публици пружи прилика да слушају православно богомољачко појање, али кроз један савременији, акустични музички израз.

Православни музички састав „Бедемˮ  је у свом репертоару на овогодишњем концерту извео и обраду песме „Пресвета Богородице, спаси насˮ аутора Љиљане Поповић, као и песме протојереја Владана Симића „Блажена Ксенија Петроградскаˮ и „Спомен храмˮ, за које су урадили музику и аранжман. Такође, присутни су чули и две аутентичне обраде познатих богомољачких песама светог Владике Николаја – „Господе Боже мојˮ и „Света Маринаˮ.    

Православни музички састав „Бедемˮ из Сомбора прославља чудотворну икону Пресвете Владичице Богородице звану Великореметска као своју покровитељку. Славске дарове принели су у храму Светог великомученика Георгија у Сомбору, а освештао их је протојереј Бранислав Шијачић. Чланови музичког састава су Милорад Поњавић, Игор Маринић, Горан Маринић и Тања Маринић.

Print Friendly, PDF & Email