У храмовима Епархије бачке служено Молепствије о почетку школског рада

Саборни храм у Новом Саду – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј молитвено је присуствовао светој Литургији у Саборном храму у Новом Саду. Свету Литургију је служио протојереј-ставрофор др Милош Весин, парох јужночикашки и ленсиншки, уз саслужење свештеног братства Саборног храма. 

Беседећи по прочитаним јеванђелским одељцима, прота Милош се првенствено обратио ђацима који су се у великом броју сабрали у Саборном храму ради призива Светог Духа на почетку нове школске године: „Драга децо наша, не само на почетку сваке школске године него на почетку сваког доброг дела ми као православни хришћани призивамо Име Божје. Прва ствар коју бисмо требали да учинимо када се пробудимо јесте да се прекрстимо и да тај дан започнемо у име Оца и Сина и Светога Духа, да будемо благодарни Богу што доживесмо још један нови данˮ, истакао је прота Милош, а затим протумачио јеванђелску причу о свадби царевог сина.

Молепствије о почетку школског рада служено је током свете Литургије, а присуствовали су ученици новосадских основних и средњих школа, студенти, вероучитељи, катихете и остали просветни радници. После отпуста свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је свима пожелео срећан и благословен празник, а свој деци и омладини благословену нову школску годину.

Храм Светих Кирила и Методија у Новом Саду – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светих Кирила и Методија у Новом Саду служен је Молебан поводом почетка школске године.
Свету Литургију је служио протојереј Миладин Бокорац, уз саслужење братства храма. После заамвоне молитве, молитву за почетак школског рада прочитао је протојереј-ставрофор Недељко Зубовић, док је протонамесник Александар Игњатов, настојатељ храма, освећеном водом покропио ученике, професоре и све присутне.

Ветерник – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Преподобног Симеона Мироточивог у Ветернику свету Литургију је служио протојереј Предраг Билић, настојатељ храма, уз саслужење свештеног братства храма.

На евхаристијском сабрању учествовао је многобројни сабрани народ Божји, међу којима и деца основношколског и средњошколског узраста, која се вечној науци Божјoj уче на свештеном богослужењу. Речима литургијске беседе сабране је поучио прота Предраг, који је подсетио да је молитва постојани темељ свеколиког живота оних који желе да ходе путем Божјим. Прота Предраг је беседу завршио поуком о значају Молепствија о почетку школског рада, подсећајући да све у нашем животу потребује благослов Божји и Његову човекољубиву бригу.

Каћ – У  недељу четрнаесту  по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у Светониколајевском храму у Каћу, свету Литургију је служио презвитер Лео Малешевић, уз саслужење братства Светониколајевског храма. Током свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада, односно чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Ученици су приступили светој Тајни Причешћа, предвођени својим вероучитељима Сањом Павлицом и Зораном Нанићем. По датом отпусту Литургије, ученици су благосиљани освећеном водом.

Сириг – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светог Василија Острошког у Сиригу, свету Литургију је служио протојереј Дојчин Стојановић, парох сиришки. По отпусту свете Литургије, служено је Молепствије о почетку школског рада, односно чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Прота Дојчин је деци која су се у великом броју сабрала у храму пожелео напредак у школовању, али, изнад свега, да буду добри и поштени људи.

Турија – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Преноса моштију светог оца Николаја у Турији, свету Литургију је служио протојереј Стеван Лукић, парох туријски.

У склопу свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада, односно чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Светој Литургији и Молепствију су присуствовали ученици Основне школе „Петар Драпшинˮ у Турији, који су се причестили. После свете Литургије сви присутни ученици су покропљени освећеном водом.

Чуруг – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Вазнесења Господњег у Чуругу, свету Литургију је служио презвитер Мирослав Стојановић, парох чурушки.

По прочитаном јеванђелском одељку отац Мирослав је одржао беседу у којој је нагласио значај молитвеног призивања благодати Светог Духа на почетку школске године, као и у свим другим важним тренуцима у животу појединца и друштва. После заамвоне молитве служено је Молепствије о почетку школског рада. Светој Литургији и молепствију су присуствовали многобројни верници, ученици и наставници. После свете Литургије сви присутни наставници и ученици су целивали крст, а потом су покропљени освећеном водом.

Бачка Паланка –  У недељу, 5/18. септембра 2022. године, у храму Рођења Светог Јована Крститеља у Бачкој Паланци, свету Литургију је служио протојереј Предраг Милутин, парох бачкопаланачки, уз саслужење ђакона Бранка Батала. Богослужење је својим појањем украсио црквени хор „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке. У храму Покрова Пресвете Богородице свету Литургију је служио презвитер Зоран Регодић, уз саслужење протонамесника Новице Ракића. 

У оба бачкопаланачка храма, после заамвоне молитве на светој Литургији служено је Молепствије о почетку школског рада. Ученици, предвођени својим вероучитељима, приступили су светој Тајни Причешћа. По датом отпусту Литургије, сви присутни су благосиљани освећеном водом.

Пивнице – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Успења Пресвете Богородице у Пивницама, свету Литургију је служио протонамесник Петар Бикар, парох пивнички. После заамвоне молитве, служено је молепствије о почетку школског рада. Светој Литургији су присуствовали ученици Основне школе „15. октобарˮ из Пивница. По отпусту свете Литургије, ученици су покропљени освећеном водом.

Жабаљ – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у Светониколајевском храму у Жабљу, свету Литургију је служио протонамесник Никола Темеринац, настојатељ храма. У току свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада. Присутни ученици приступили су светој Тајни Причешћа.

Челарево – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светог пророка Илије у Челареву, свету Литургију је служио презвитер Марко Бубуљ, парох челаревски. После заамвоне молитве, служено је Молепствије о почетку школског рада. Присутни ученици, наставници, родитељи и вероучитељи заједно су узнели молитве Господу да благослови њихов рад и труд у стицању нових знања.

Сомбор – У недељу, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору, свету Литургију је служио протојереј Александар Лазић, уз саслужење протонамесника Саве Николића, архијерејског намесника сомборског, и ђакона Желимира Ацана. У току свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада. На Литургији је појао црквени хор „Свети цар Константин и царица Јеленаˮ.

Сивац – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра текуће године, свету Литургију у храму Преноса моштију Светог оца Николаја служио је презвитер Даниел Кобиљски, надлежни парох. Светој Литургији присуствовали су ученици Основне школе „20. октобарˮ заједно са својим наставницима, учитељима и вероучитељем Жарком Павловићем, који су приступили светој Тајни Причешћа. После заамовне молитве, служено је Молепствије за почетак нове школске године. По отпусту присутне је поздравио отац Даниел, пожелевши ученицима и њиховим наставницима успешан почетак нове школске године, да их благослов Божји прати и да са лакоћом приме науке које им се предају.

Црвенка – У недељу, 5/18. септембра 2022. године, у  Светосавском храму у Црвенки, свету Литургију је служио презвитер Милош Петровић, парох црвеначки. По завршетку свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада.

Стапар – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, свету Литургију у храму Ваведења Пресвете Богородице у Стапару служио је презвитер Ђуро Родић, парох стапарски. На светој Литургији је појао дечји хор. После заамвоне молитве и молитве за светињу брака и породице, слогу и мир у нашем народу, служено је молепствије о почетку школског рада, односно чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Светој Литургији су присуствовали многобројни ученици Основне школе ,,Бранко Радичевићˮ, предвођени вероучитељем и наставницима.

Србобран – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у Светобогојављенском храму у Србобрану, свету Литургију су служили протојереј Јован Кезан и презвитер Србољуб Срдић, пароси србобрански. По отпусту свете Литургије, прочитана је молитва за светињу брака и породице, а затим је служено Молепствије о почетку школског рада, односно чин призива Светог Духа пред почетак нове школске године. Деци и родитељима који су се сабрали у великом броју, пароси србобрански су пожелели благословен почетак школске године, ученицима успех у школовању, а пре свега да их Господ укрепи.

Бајша – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светог великомученика Димитрија у Бајши, свету Литургију је служио презвитер Ђорђе Цвијановић, парох бајшански. У наставку свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада, у присуству наставника и ученика основне школе из Бајше. Отац Ђорђе се после завршеног чина обратио присутним наставницима, ђацима и родитељима, пожелевши им срећан почетак рада и нове школске године на корист своје Цркве и отаџбине.

Истог дана, отац Ђорђе је служио Молепствије о почетку школског рада у храму Успења Пресвете Богородице у Липару, у присуству многобројних ученика и наставника основне школе из Липара. Отац Ђорђе је по одслуженом Молепствију захвалио свима на присутнима на одзиву и, благодарећи Богу, свима пожелео благослов, напредак и успех у наредној школској години, истичући значај свакодневне молитве у животу сваког хришћанина.

Суботица – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у Вазнесенском храму у Суботици, светом Литургијом је началствовао протонамесник Иван Спасевски, парох суботички, уз саслужење свештеног братства храма.

После свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада, коме су присуствовали многобројни ученици суботичких основних и средњих школа, ученици православног катихизиса, заједно са својим наставницима и родитељима. Свима њима очинским речима обратио се отац Иван, истакавши значај редовног присутва на светим богослужењима.

Сента – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Светог архангела Михаила у Сенти, свету Литургију служио је презвитер Далибор Зарић, парох сенћански. У наставку свете Литургије служено је Молепствије о почетку школског рада. По завршетку Молепствија, отац Далибор је присутним ученицима и наставницима пожелео срећан почетак нове школске године.

Кулпин – У недељу четрнаесту по Педесетници, 5/18. септембра 2022. године, у храму Вазнесења Господњег у Кулпину, свету Литургију је служио јереј Бранко Караћ, парох кулпински. После заамвоне молитве служено је Молепствије о почетку школског рада, у присуству ученика основне школе из Кулпина.

Истог дана, отац Бранко је у храму Светог великомученика кнеза Лазара у Маглићу служио Молепствије о почетку школског рада у присуству ученика и наставника основне школе из Маглића. Отац Бранко је по одслуженом Молепствију захвалио свима присутнима на одзиву и благодарећи Богу свима пожелео благослов, напредак и успех у наредној школској години.

Print Friendly, PDF & Email