Филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“ приказан у терапијским заједницама „Земља живих“

Штићеницима терапијске заједнице „Земља живих“ приказан је документарни филм „Свети Василије Острошки – сведок Васкрсења“, који је настао са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, а у продукцији Телевизије Храм. Филмско остварење катихете Бранислава Илића подсећа на прекрасне животне примере, подвиге, дела љубави и молитве исцелитеља и чудотворца Острошког, те сведочи о живом и благодатном светитељевом молитвеном присуству којим милује душе наше.

На позив духовника терапијске заједнице „Земља живих“ протопрезвитера-ставрофора Бранка Ђурчина, заједнице на Ченеју, Вилову, Крчедину и Брајковцу посетио је аутор филма катихета Бранислав Илић.

Благодарећи љубави и пастирској бризи проте Бранка Ћурчина, катихета Бранислав Илић је имао прилику да се обрати штићеницима, поучавајући их да, гледајући духовни пут и светитељски лик светог Василија Острошког, задобијају катихезу која их упућује на пут светости, јер је васколики живот у Цркви Христовој сагледан као пут који је утемељен и који врхуни у светој Литургији у којој већ овде и сада кроз заједницу са Светим над светима – Господом нашим Исусом Христом – задобијамо пут светости који је циљ нашег живота и подвига.

Аутор филма је заблагодарио проти Бранку на позиву и прилици да посети заједнице на Ченеју, Вилову, Крчедину и Брајковцу, уз указивање да ће свака нова посета бити нова духовна радост и прилика да се у љубави и на делу актуализују псаламске речи: Како је лепо и красно кад сва браћа живе заједно! (Пс. 133). 

Катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email