Прослава Ивањдана у Епархији бачкој

Саборни храм у Новом Саду – У четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, када наша Црква прославља Рођење светог Јована Претече, на светој архијерејској Литургији у Саборном храму у Новом Саду, началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј, а саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, свештенство и ђаконство Епархије бачке.

На малом входу, Епископ бачки Иринеј је произвео протонамесника Велимира Врућинића, настојатеља Саборног храма, у чин протопрезвитера.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је рекао да је личност светог Јована једина личност у историји Цркве и целога човечанства чији се цео живот прославља, од догађаја и пре његовог физичког рођења, па све до његових посмртних чуда. „На данашњи дан, од свих догађаја везаних за његов живот, за његово послање и његов подвиг на земљи, данас се прославља дан његовога рођења. Опис тог чудесног догађаја како је једна жена коју су сви сматрали нероткињом, бездетном, и то већ у поодмаклим годинама, благодаћу Божјом родила сина који није био предодређен или предвиђен да буде обично дете, једно од толике деце на земљи, него је већ унапред Господ за њега предвидео изузетну мисију, а та мисија се огледа и у троструком почасном називу који му Црква даје и под којим је у календару Цркве записан, а то је Пророк, Претеча и Крститељ. То је та његова трострука, а јединствена мисија у свету која га чини већим од других људи, његових савременика, али и оних пре њега и оних после њега, изузев самога Господа и Пресвете Богомајке. Спаситељ је у једној прилици питао људе око себе: Шта сте изишли у пустињу да видите? Да ли трску коју лелуја ветар? И сâм одговара: Дошли сте да видите пророка и више од пророка. Пророци су по посебном Божјем дару и призвању, много векова пре Рођења Христовог, многи чак и хиљаду година пре, предсказивали, прорицали, наговештавали Његов долазак у свет. Последњи у њиховом низу, највећи од њих је управо свети Јован као пророк. То и његов отац у својој молитви по његовом рођењу, као што смо малочас чули, каже са благодарношћу Богу: И ти, дете, зваћеш се пророк Вишњега, јер ћеш ићи пред Њим. И то се остварило у његовом земаљском животу. Он је својом јавном делатношћу, својом мисијом био Претеча, претходник Господа Христа. Чак је Христос Своју прву јавну проповед почео истим речима које је пре Њега говорио свети Јован, Његов пророк. То су речи: Покајте се, јер се приближило Царство небеско. Исти редослед речи, од речи до речи, и исти почетак и указивање на то шта је почетак новог живота у Царству Божјем, живота у Цркви, новозаветној Цркви. То је покајање. Из њега се после рађа све остало – вера, нада, љубав, све божанствене врлине које красе истинског Божјег човекаˮ, нагласио је Преосвећени владика Иринеј.

У току свете Литургије, Епископ бачки Иринеј је рукоположио ђакона Бранка Караћа из Бачке Паланке у презвитерски чин, а Епископ мохачки Дамаскин је рукоположио ипођакона Страхињу Николића из Сомбора у ђаконски чин.

Светојовански храм у Новом Саду – Прослава престоног празника храма на Детелинари, Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, отпочела је уочи Ивањдана, празничним бденијем које је служио протопрезвитер Алексеј Блануша, парох равноселски, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства. За певницом су појали чланови Школе црквеног појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.

На дан празника, свету Литургију је служио протојереј-ставрофор Миливој Мијатов, умировљени свештеник, уз саслужење новосадског свештенства и ђаконства. Беседећи после прочитане јеванђелске перикопе, прота Миливој је честитао храмовну славу свештенству и верном народу Детелинаре. У исто време, прота Миливој је похвалио радове на изградњи парохијског дома, ограђивању порте и живописању храма које је у току, истичући да живописање помаже нашој вери и оснаживању наших духовних осећања. Поучавајући сабрани верни народ о значају празника, он је истакао да је свети Јован Крститељ један од сведокâ у искупитељном делу Господа Исуса Христа: „Њега је Бог удостојио и одабрао, од свеколиког рода људскога, да буде на тој вододелници Старога и Новога Завета, да у једно исто време буде и последњи пророк Старога Завета, а у исто време да га учини и првим новозаветним благовесником. Већ његовим рођењем божански план о искупљењу рода људскога је почео да се испуњава. Зато светога Јована прослављамо као онога који је дао круну или печат тој духовној старозаветној елити која се зове пророци, али у исто време је удостојен да своју руку стави на главу свога и нашега Спаситеља када га је крштавао у реци Јордануˮ, истакао је прота Миливој.

После свете Литургије извршен је трократни опход око храма и помен упокојеним ктиторима и добротворима храма. Протопрезвитер Синиша Панић захвалио је проти Миливоју на служењу свете Литургије, као и свештеницима саслужитељима, а потом је изразе благодарности упутио г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, и благоверном народу који се у великом броју одазвао позиву и својим присуством увеличао свечарску радост. 

Вечерње богослужење је служио протојереј Жељко Тешић, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Прота Жељко је у проповеди подсетио сабрани народ о значају личности светога Јована и његовог чудесног рођења, пожелевши срећну славу надлежним паросима и парохијанима. Потом је истакао да је радост видети да изградња храма напредује из године у годину и да народ уграђује себе у овај храм, не само материјално него и духовно: „Дајући себе, ви одајете благодарност својим прецима и остављате залог својим потомцима”.

После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова.

Протојереј Милош Стојановић захвалио је народу и браћи свештеницима и ђаконима, који су дошли да молитвено прославе Бога и светога Јована, у свој храм, „јер је сваки храм наш дом, дом свих нас, под окриљем Бога Живога”. Прота Милош је говорио и о значају кумства, рекавши да су кумови личности на које би требало да се сви угледамо, да они представљају све нас и подсећају нас да треба да долазимо редовно у храм Божји. Он је захвалио и овогодишњој куми, госпођи Љубици Манојловић, на труду и љубави које годинама показује према храму, а залог кумства за следећу годину преузели су господин Студенко и госпођа Љиљана Стојановић. У име градоначелника Новог Сада, вечерњем богослужењу присуствовао је његов заменик, господин Александар Петровић.  

Капела на Успенском гробљу у Новом Саду – На празник Рођења светог Јована Претече, прослављена је слава капеле на Успенском гробљу. Капела се налази на самом уласку у Успенско гробље, старо православно гробље, на коме су сахрањени многи знаменити Новосађани и око хиљаду и сто Руса који су после Октобарске револуције избегли у Нови Сад и у њему живели.

Прослава престоног празника параклиса започела је бденијем уочи празника које је служио протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Маринка Радмило, умировљеног пароха и протојереја Петра Тривуновића, настојатеља Успенске капеле.

На Ивањдан, 24. јуна / 7. јула 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Милоје Ђорђевић, парох чурушки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После заамвоне молитве је извршен опход око светог храма и освећени су славски дарови, приноси парохијана и славских кумова.

Сомбор – На празник Рођења светога Јована Претече, 24. јуна / 7. јула 2022. године, житељи Сомборa свечано су прославили славу храма Рођења светога Јована Претече у Сомбору. Свету Литургију је служио јеромонах Митрофан (Гајић) из манастира Грабовца у Републици Мађарској, уз саслужење сомборског свештенства. На светој Литургији је појао Црквени хор „Свети цар Константин и царица Јелена” из Сомбора.

У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала, отац Митрофан је поучио верни народ о празнику светога Јована Претече. После заамвоне молитве, отац Митрофан је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог Јована Претече, принео кум храмовне славе, господин Дамир Милојевић са породицом. За следећу годину кумства се прихватила Анђелка Нота.

После чина благосиљања славског колача и кољива, присутним свештенослужитељима, гостима и кумовима је захвалио протонамесник Срђан Нешић, парох Светојовановског храма у Сомбору.

Гложан – Молитвено прослављање празника Рођења светог Јована Претече, престоног празника храма у Гложану, почело је празничним бденијем које је служио презвитер Зоран Регодић, парох бачкопаланачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. На бденију су појали чланова црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке.

На дан празника, у четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, свету Литургију је служио презвитер Владимир Марков, парох каћки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, отац Владимир произнео је пригодну беседу о Божјем плану спасења и о улози светог Јована Претече у Домостроју спасења.

После трократног опхода око храма и помена свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма, извршено је благосиљање славских дарова које је припремио кум храмовне славе, господин Зоран Тасић из Челарева, са својом породицом.

Кумство за следећу годину прихватио је господин Петар Тасић из Челарева. По завршетку свете Литургије, уприличена је трпеза љубави коју су припремили славски кумови. Литургији је присуствовала и госпођа Јасна Шпрох, председница Општине Бачки Петровац, са својим сарадницима.

Србобран – На празник Рођења светог Јована Претече,  православни верници у Србобрану окупљају се на водици на периферији Србобрана. На дан празника, 24. јуна / 7. јула 2022. године, вечерње на водици служио је протојереј Јован Кезан, парох србобрански, уз саслужење презвитера Србољуба Срдића, пароха србобранског. Након вечерња, наведени србобрански свештеници извршили су чин благосиљања славских дарова.

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци је свечано прослављена  слава храма Рођења светог Јована Претече. Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањданских венаца. Изабрани су најбоље исплетени венци. Празнично бденије је служио протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, уз саслужење петорице свештеника и једног ђакона.

На дан славе, у четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, светом Литургијом је началствовао протонамесник Новица Ракић, а саслуживали су му протојереј Стевица Илић и ђакон Бранко Батало. Након свете Литургије, извршен је трократни опход око храма и одржан помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима.

Вечерње богослужење је служио протојереј-ставрофор Драгољуб Клисарић, парох бегечки, уз саслужење једанаесторице свештеника и једног ђакона. Након вечерња, освештани су славски дарови које су припремили Небојша и Александра Ивић из Бачке Паланке, кумови овогодишње славе. Кумство за наредну годину прихватио је Никола Крстић, са породицом, такође из Бачке Паланке. После вечерњег богослужења, у порти храма је одржан получасовни вокални наступ Културно уметничког друштва „Благоје Паровићˮ из Гајдобре.

Црквени хор „Свети Јован Крститељˮ, којим диригује професор Снежана Жујић, учествовао је у празничним богослужењима, светој Литургији и вечерњем богослужењу и тако допринео прослави патрона храма.

Деспотово – У навечерје престоног празника Рођења светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у Деспотову, празнично бденијe је служио протонамесник Мирослав Тронколовић, парох обровачки, уз саслужење презвитера Јована Вачика, пароха товаришког. 

На сам празник, у четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, свету Литургију је служио протонамесник Игор Игњатов, парох футошки, уз саслужење презвитера Милана Цирара, надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског одељка, протонамесник Игор Игњатов је надахнутом беседом поучио верни народ о суштини и смислу данашњег празника, као и о самој личности светог Јована. Радости празника допринели су протојереј-ставрофор Живица Нецин, умировљени свештеник, и свештеници из околних места који су учествовали на опходу око храма и помену ктиторима који су извршени после свете Литургије. Торжеству богослужења допринело је присуство и активно учествовање деце веронауке која су појала на светој Литургији.            

Вечерње богослужење је служио протојереј Славко Стојисављевић, парох брестовачки, уз саслужење свештенства Епархије бачке. После вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова. Овогодишњи кумови, Милосав, Сања и Тодор Игић, приложили су на дар чесму у порти Светојованског храма.

Надаљ – На празник Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњег, 24. јуна / 7. јула 2022. године, житељи Надаља свечано су прославили славу храма Рођења светога Јована Претече. Празничним бденијем началствовао је протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење више свештеника Епархије бачке.

Светом Литургијом началствовао је протојереј-ставрофор Радован Лазић, уз саслужење надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Радован је поучио верни народ о животу и делу светога Јована. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма и служен помен упокојеним оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма.

Вечерњим богослужењем је началствовао протојереј Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, коме је саслуживало више свештеника Епархије бачке. Након вечерња је извршен чин благосиљања славских дарова, а протојереј Миладин Бокорац се пригодном беседом обратио присутнима, честитавши домаћинима празник и славу. Храмовни кум ове године био је господин Светислав Прерадов са породицом из Надаља, а залог кумства за наредну годину примио је господин Саша Шућов из Надаља.

Бачко Душаново – Молитвено прослављање празника Рођења светога Јована Претече – Ивањдана, престоног празника храма у изградњи у Бачком Душанову, отпочело је у четвртак, 24. јуна / 7. јула 2022. године, служењем свете Литургије у храму Свете Тројице у Новом Жеднику, којом је началствовао протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски.

Молитвено славље настављено је у Бачком Душанову на месту градње новог храма, служењем парастоса солунским добровољцима и оснивачима места Бачког Душанова,  испред спомен плоче на капели у Бачком Душанову.  

Вечерњим богослужењем началствовао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох при храму Светога цара Константина и царице Јелене у новосадском насељу Грбавица,  уз саслужење свештенства Епархије бачке. Потом је извршен чин благосиљања славских дарова, које је принео господин Лука Анђелић са породицом. Пригодном беседом верном народу обратили су се презвитер Вељко Васиљев, парох палићки и надлежни парох, протонамесник Далибор Ратник, парох чантавирски. Кумство за наредну славу преузео је господин Милан Церовац.

Print Friendly, PDF & Email