Богослужбене особености празника Преподобне мати Анастасије, мајке Светога Саве

Ново издање емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ посвећено је свештеном спомену на преподобну мајку нашу Анастасију, мајку Светога Саве.

Преподобна Анастасија, некада Ана Немањић, рођена је у првој половини 13. века, претпоставља се око 1125. године. У браку са српским великим жупаном Стефаном Немањом, коме је била једина супруга, родила је три сина: Вукана, Стефана и Растка ‒ Светог Саву, а претпоставља се да је родила и неколико кћери. Једна је од најзначајнијих женских историјских личности средњовековне Србије, веома честитог живота и племенитог карактера. У изворима се само помиње као „пуна добрих делаˮ, она која је „творила угодна дела пред Господомˮ, „нежна матиˮ и „милосрдна госпођаˮ. Нема поузданих историјских података о њеном пореклу. О светој Анастасији највише говоре васпитање њених синова и дух који је као родитељ са Немањом морала однеговати код њих, што потврђују извори: „И научивши их светим књигама и врлинама, весељаху се у Господуˮ.

Сва тројица Аниних синова свој животни пут завршила су примањем „анђеоског ликаˮ односно монашког чина: Вукан добивши име Теоктист, Стефан добивши име Симон, а Растко добивши име Сава. И сама Ана је одлуку о примању монашког пострига донела у договору са супругом и заједно су је испунили одричући се од света у Расу, у исти дан замонашени из руку епископа Калиника на Благовести 1196. године. Преподобни Симеон је отишао у Студеницу, а Анастасија, „примивши свети ликˮ у манастиру Пресвете Богородице у Топлици код данашње Куршумлије, који је претходно основала са Немањом. 

Преподобна Анастасија упокојила се у Господу 21. јуна 1200. године. Сахрањена је у припрати Богородичине цркве у Студеници, где су за време археолошких радова осамдесетих година прошлог века откривене њене свете мошти. У част преподобне Анастасије је од најфинијег светогорског сребра, злата и драгог камења израђен драгоцени кивот, у који су њене свете мошти похрањене 1996. године.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email