Отворена изложба „Старе фотографије и разгледнице храма у Кулиˮ

У петак, 29. априла 2022. године, у Ликовној галерији Културног центра у Кули, отворена је изложба под називом „Старе фотографије и разгледнице храма у Кулиˮ.

Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, који је поздравио окупљени народ и пожелео им све најлепше поводом предстојећег престоног празника храма у Кули – Марковдана: „Свима присутнима преносим благослов Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, који је благословио да вечерас дођем и отворим ову изложбу. Поздрављам представнике локалне самоуправе, представнике Културног центра Кула и све оне који су дошли по неком чину и достојанству. Наравно, поздрављам и браћу свештенике који су ме дочекали у храму Светог апостола и јеванђелисте Марка. Овако једна значајна годишњица, као што је сто седамдесет година од изградње цркве, јесте повод да се сетимо свих оних људи коју су у давна времена, половином 19. века, имали храбрости и смелости, али, пре свега, љубави према Богу да подигну прву зидану цркву у овом месту. Ми знамо да ни данас, када је грађевинска технологија веома напредовала, не би било лако једну овакву цркву саградити. Међутим, тадашња наша заједница у Кули је имала толику веру, наду и поуздање у Бога да крене у један тако озбиљан подухват. Градећи овај храм Божји, они су уградили и храм Духа Светога у себи.ˮ

Пре самог обраћања окупљенима и свечаног отварања изложбе, Преосвећени владика Дамаскин је уручио захвалнице Павлу Карабасилу и Николини Шћекић Карабасил, Зорану и Верони Секеруш, као и Каменку Бертићу испред Културног центра Кула.

Ова изложба једна је у низу манифестацијâ у оквиру прославе сто седамдест година од завршетка градње храма Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули. Иако је много сакралних предмета, библиотечке и архивске грађе неповратно изгубљено, пре свега због историјских и временских искушења, приказана грађа свакако је драгоцена и служиће нараштајима који долазе као драгоцена лекција упознавања једног верског и културног добра као што је храм Светог апостола и јеванђелисте Марка у Кули.

Изложба ће бити доступна за јавност у просторијама Галерије Културног центра у Кули до 13. маја 2022. године.

[carousel_slide id=’46925′]
Print Friendly, PDF & Email