Недеља Томина на Детелинари у Новом Саду

У Томину недељу, 18. априла/1. маја 2022. године, у храму Рођења светог Јована Крститеља у новосадском насељу Детелинара, на светој архијерејској Литургији началствовао је Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј. Преосвећеном владици Иринеју саслуживали су Његово Преосвештенство Епископ мохачки господин Дамаскин, новосадски свештеници и ђакони.

У беседи после прочитаног јеванђелског одељка, Епископ бачки Иринеј је, између осталог, рекао: „Ова повест светог Јеванђеља о претварању неверовања у веру и оном мучном, али спасоносном и радосном ходу од неверја и маловерја и од слабе и колебљиве вере до пуне вере, значи ону извесност коју мало ко од нас људи може да осети и да посведочи. Има светих угодника Божјих који су – са својим духовним искуствима, боговиђењима и откривењима – казали: Садa више не верујем него знам. То ће бити у будућем веку са свима који су спасени благодаћу Божјом. То је, дакле, животворна и радостотворна поука и порука данашњег великог празника. Зато црквени песник кличе: О блаженог неверовања Томиног! Није неверовање по себи блажено него је блажено због свог исхода, пошто је апостол Тома, искусивши сусрет са Живим и Васкрслим Христом, постао и остао не само веран него је проповедао Васкрслога Христа широм данашњега света. Доспео је чак до Индије, по Предању Цркве. Нека Бог нама даде ову веру, наду, љубав, ревност коју је Тома имао после сусрета са Христом Васкрслим, када је исповедио веру у Њега речима: Господ мој и Бог мој! Исповедајмо и ми ту веру и узнесимо славу Васкрслом Господу, Који и нас васкрсава из сваког нашег греховног гроба и Који ће васкрснути све и свакога када поново буде долазио на земљу. Њему слава довека. Амин!ˮ

По завршетку свете Литургије, Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј је извршио чин освећења темељâ зграде парохијског дома у порти храма Рођења светог Јована Крститеља. Приликом чина освећења, у темеље парохијског дома уграђена је повеља која ће будућим покољењима сведочити о овом значајном догађају.

Обраћајући се присутнима после овог свештеног чина, Преосвећени владика Иринеј је изразио радост што је на данашњи празник први пут служио свету Литургију у храму Рођења светога Јована Крститеља на Детелинари, као и због тога што је извршио чин освећења темељâ будућег парохијског дома при наведеном храму, изразивши наду да ће – милошћу Божјом и трудом свештенства и парохијана – уређење храма догодине бити у потпуности завршено, а парохијски дом изграђен, како би парохијска заједница при храму на Детелинари могла да живи потпуним црквеним животом.

После обраћања Његовог Преосвештенства, протојереј Милош Стојановић, настојатељ храма, заблагодарио је – у име свих православних верника Детелинаре и Авијатичарског насеља у Новом Саду и у име свештеног братства храма – Епископу бачком др Иринеју на доброти, љубави и духовној бризи исказаној током изградње храма, као и што је први пут служио свету архијерејску Литургију у храму на Детелинари и том приликом осветио темеље будућег парохијског дома, као и Епископу мохачком Дамаскину, који је саслуживао Преосвећеном владици Иринеју заједно са новосадским свештенством и ђаконством.

После поздравних речи проте Милоша, приређена је трпеза љубави у просторијама Црквене општине новосадске.

[carousel_slide id=’46941′]

Print Friendly, PDF & Email