Прослављена слава Радија Источник Епархије ваљевске

Епископ Исихије: Увек морамо да наступамо као посленици на Њиви Господњој

У част Живоносног Источника Мајке Божје, крсне славе Радија Источник, Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије је служио свету архијерејску Литургију у храму Покрова Пресвете Богородице, уз саслужење протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског заменика,  архијерејских намесника Епархије ваљевске, игумана манастира Јовања архимандрита Михаила  и свештенослужитеља из Ваљева, као и појање певнице, коју је предводио протонамесник Бранко Чолић, а својим дивним гласом обогатила гошћа из патријаршијског Радија Слова Љубве Јелена Јеж. 

У литургијској проповеди, епископ Исихије објаснио је симболику догађаја који се одиграо у Назарету у време јеврејског празника Пасха, када је Господ Христос истерао трговце из храма (Јов. 2, 13 – 16), не дозволивши злоупотребу светиње. Наравно, указао је владика Исихије, природно је да се у храму продају животиње које ће се приносити на жртву, али то мора бити на богоугодан начин, да то не буде извор нечасних прихода. Дубљи смисао овог догађаја јесте укидање законског  жртвоприношења, које Господ чини, зато што ће ускоро принети Самог Себе и испунити предобраз жртве коју је по промислу требало да учини. Нечасна добит је, поучио је ваљевски архијереј, и поштовање које добијамо од људи када нека добра дела зарад добити чинимо. И то би требало да истерујемо попут трговаца из храма, јер храм је наше срце у које треба да примимо Свету Тројицу.

„Данас је слава Радија Источник и то треба да применимо и на мисију, проповед речи Божје, сведочење пред људима у Цркви, али и пред онима који су ван Цркве. Сви ми који ту учествујемо треба да пазимо да ли нешто чинимо из сујете и из неке самопромоције. То искушење је посебно појачано данас, када постоји интернет, објаве на друштвеним мрежама. Наравно, ми ту треба да учествујемо, али не смемо да се понесемо духом овог света и да гледамо да се допадамо људима. Увек морамо да знамо да наступамо као посленици у Њиви Господњој и да смо слуге Божје, да у смирењу деламоˮ, истакао је владика Исихије. 

Данас Црква прославља образ Пресвете Богородице, Живоносни Источник –  извор у Цариграду крај кога је цар Лав Велики подигао цркву, јер су се ту људи исцељивали од разних болести. Овај празник као своју крсну славу Радио Источник прославља од 2008. године, када је основан по благослову блаженопочившег епископа ваљевског Милутина. После свете Литургије, владика Исихије преломио је славски колач са главним и одговорним уредником Радија Источник, протонамесником Слободаном Алексићем, запосленима и свим учесницима литургијског сабрања. Честитајући свечарима, владика Исихије је пожелео да имају благослов Господа и молитве изобилне Пресвете Богородице и неисцрпне благодати која од ње долази на читаву Цркву. Крсна слава прилика је и да се молитвена радост подели са колегама из других црквених медија са којима колектив Источника веже сатрудништво у овом богоугодном послу. Поред Јелене Јеж, новинарке и музичке уреднице Радија Слово Љубве, гости Радија Источник били су Нада Вижлина Радељић и Лазар Кисин из Радија Беседа Епархије бачке и Мирослав Јелић из Телевизије Храм Архиепископије београдско-карловачке.

У навечерје славе, приређена је промоција књиге архимандрита Јована Радосављевића О Владици Николају. Изабрани текстови истакнутих поштовалаца о светом Владици и његовом делу.

https://youtu.be/VeyadHpqpBE
[carousel_slide id=’46883′]

Извор: https://www.eparhijavaljevska.rs

Print Friendly, PDF & Email