Богослужбене особености празника Светог великомученика Ђорђа Кратовца

У оквиру новог издања емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ на таласима Радио-Беседе, говорили смо о житију и мученичкој кончини светог славног и добропобедног великомученика Ђорђа Кратовца, светитеља из рода нашег, чији део светих моштију почива у фрушкогорској свештеној обитељи Покрова Пресвете Богородице у Малој Ремети.

Свети великомученик Ђорђе рођен је од побожних и богобојажљивих родитеља у селу Кратову надомак Штипа у данашњој Северној Македонији. Задојен љубављу према Господу и ближњима, светитељ је као осамнаестогодишњак мученички пострадао, одбивши да се одрекне своје свете вере. Према сведочанству из житија, свети великомученик Ђорђе је пострадао у Недељу месопусну, 11. фебруара 1515. године, за време султана Селима.

Служба светом великомученику Ђорђу налази се у Минеју под 26. мајем. To je дан преноса његових светих моштију. Еснаф златарски у Софији, поштујући успомену светог великомученика Ђорђа, установио je у оно време (одмах после његове мученичке кончине), да празнује 11. фебруар, као еснафски празник, и изабрао је светог великомученика Ђорђа Кратовца за свог еснафског молитвеног патрона. После неколико месеци свете мошти су биле обретене из гроба, положене у кивот и свечано унесене у храм. Свечано обретење моштију било је 26. маја, и отада је остало, да се свети великомученик прославља два пута годишње: 11. фебруара, када је дан његове мученичке кончине, као и 26. маја, дан обретења моштију.

Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Print Friendly, PDF & Email