Ивањданска светковина у манастиру Јовања

Епископ ваљевски Исихије: „Слушајмо са поверењем реч Божју и развијајмо њене плодове!”

Празник Рођења светог Јована Претече традиционално свечано је прослављен у манастиру Јовања, чији му је храм посвећен. Светом архијерејском Литургијом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ ваљевски г. Исихије, уз саслужење епархијских свештенослужитеља и протојереја Виталија Тарасјева, старешине Подворја Московске Патријаршије у Београду, као и појање хора Руске Православне Цркве и молитвено учешће бројних верника. Овогодишњи домаћини славе били су популарни глумац Милош Биковић и прослављени српски кошаркаш Мирослав Радуљица, а колач је за наредну годину преузео Огњен Вујичић, боксер из Београда.

„У данашњем дану славимо долазак на свет светог Јована Претече, највећег рођеног од жене, подсетио је у празничној проповеди владика Исихије на речи Господа Христа о највећем пророку, који је најавио долазак Спаситеља и први Га посведочио. Свети Јован је и последњи међу пророцима, јер се управо њиме завршава епоха Старог завета, отпочиње новозаветна историја, благодат и закон Господа Христа.

„Свети Јован је Претеча не само зато што је  својим пророчанствима, већ и својим животом указивао на Христа, ишао право испред Њега и пројављивао  Га. Као кад цар долази у неки град и испред себе шаље највише војводе да га најаве, тако је Господ послао Свог Претечу Јована. Он се родио шест месеци пре Господа, а такође Га је најавио крстивши Га на Јордану после тридесет година од њиховог рођења, затим је пострадао пре Господа и својим страдањем најавио крсно и спасоносно страдање Господа Исуса Христа. Такође, пре Њега је сишао у ад, проповедао Га и чекао да избави све душе, које су тамо боравиле од почетка века”, поучио је владика Исихије о значају личности светог Јована Претече у хришћанској историји.

„Између светог Јована и Господа Христа постоји подударност и у погледу чудесне благе вести о рођењу, које свети архангел Гаврило доноси Дјеви Марији и првосвештенику Захарији. Пресвета Богородица, чувши речи гласника, одмах бива уверена и његову реч слуша беспоговорно. Праведни Захарија, пак, тражи знак да се у њих увери. Анђео му саопштава да ће бити нем док се то не догоди и благослови да дете назове Јован, што значи милост од Бога. Пресвета Богородица рађа Сина Јединороднога овде на земљи, а Који се у вечности вечно рађа, док првосвештеник Захарија и супруга му праведна Јелисавета добијају сина и дају му име Јован. Доласком Спаситеља, Стари Завет се испуњава и благодат Божја долази на људски род, што су они показали као родитељи Претече. Зато сви ми треба да се трудимо да слушамо реч Божју”, указао је владика Исихије.

„Не мора да нам се јави свети архангел Гаврило да бисмо чули реч Божју. Имамо Свето Писмо у коме је реч Божја на најјаснији начин изложена. Имамо безброј светих Отаца који реч Божју тумаче и њихова дела су нам свима доступна. Имамо и безброј сведока, мученика и свих осталих врста светих личности, које су испуниле реч Божју и које су нама сведоци, јер нам казују како живети у Христу, како живети за Христа и, ако је потребно, страдати за Њега. Зато, слушајмо са поверењем, као што је Пресвета Богородица слушала и примила реч Божју, и развијајмо њене плодове. Све оно што разумемо у светом Јеванђељу, трудимо се да применимо у свом животу”, закључио је владика Исихије, узмоливши Господа да се молитвама Пресвете Богородице и светог Јована и ми уподобимо Господу и прославимо Га.

У име обитељи манастира Јовања, Епископу Исихију је заблагодарио и сабране поздравио архимандрит Михаило (Биковић), старешина ове светиње. Он је изразио посебну радост што народ Ваљевске епархије, након више од годину од престављења Епископа Милутина, поново има свог духовног оца да га молитвено предводи. Владика Исихије је узвратио благодарјем, истакавши да је епископ тај који возглављује Цркву, али да су све службе у њој такође важне. Стога, истакао је он, радује га што смо се сви данас овде сабрали и да Бог да још много оваквих сабрања у времену које долази.

После Литургије, уприличен је трократни литијски опход око храма,  одслужена молитва за упокојене и преломљен славски колач. Братство манастира Јовања приредило је пригодну трпезу за све који су дошли да празник њиховог небеског заштитника са њима прославе.

Ј. Ј.

[carousel_slide id=’32806′]

Извор: https://www.eparhijavaljevska.rs

Print Friendly, PDF & Email