Прослава празника Рођења светога Јована Претече у Епархији бачкој

Нови Сад – Празник Рођења часнога, славнога Пророка и Претече Господњег светога Јована Крститеља престони је празник храма на Детелинари. Прослава храмовне славе отпочела је уочи Ивањдана, бденијем које је служио протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење надлежних пароха, свештеника из Новог Сада, Равног Села и Титела, као и новосадских ђакона.

[carousel_slide id=’32762′]

На дан празника, 24. јуна/7. јула 2021. године, светом Литургијом је началствовао прота Миодраг, а саслуживали су свештеници и ђакони Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, архијерејски намесник новосадски први је казао: „Имајући данашњи празник пред собом и великог угодника Божјег, морамо да знамо да је свети Јован био човек исти као и ми и да знамо да и ми такође можемо својим трудом, покајањем, вером, љубављу, чињењем добра, да испуњавамо заповести Божје и да се заиста трудимо да живимо онако како нам је Господ и задао и предао. Увек имајмо на уму речи светога Пророка Јована, који каже: Покајте се, јер се приближило Царство небеско„.

Протопрезвитер Синиша Панић захвалио је проти Миодрагу на началствовању на светој Литургији, као и свештеницима саслужитељима, а потом је изразе благодарности упутио г. Николи Первазу, председнику Црквене општине новосадске, и благоверном народу који се одазвао позиву и својим присуством увеличао свечарску радост. Кум славе био је господин Александар Степанић.

На бденију и светој Литургији су појали учитељи и полазници Школе црквеног појања Свети Јован Дамаскин, при Црквеној општини новосадској.

[carousel_slide id=’32772′]

На вечерњем богослужењу је началствовао протопрезвитер Предраг Толимир, парох храма Светих Кирила и Методија на Телепу, уз саслужење протопрезвитера Милана Малинића, пароха Успенског храма, и протопрезвитера Синише Панића. После вечерњег богослужења, извршен је чин благосиљања славских дарова које је принео кум славе г. Александар Степанић.

После чина благосиљања славских дарова, прота Предраг је честитао храмовну славу свештенству и парохијанима храма на Детелинари, поучивши сабрани народ о значају празника Рођења светога Јована Претече.

Честитајући верном народу храмовну славу, протопрезвитер Милош Стојановић је, у име свештеника и парохијана Светојованског храма, заблагодарио проти Предрагу и проти Милану што су узели молитвеног учешћа у прослави престоног празника поменутог храма на Детелинари, као и овогодишњем куму г. Александру Степанићу на указаној љубави и прилогу за наставак радова на уређењу храма.

[carousel_slide id=’32846′]

Изградња храма на Детелинари почела је 2004. године, а прва света Литургија у наведеном храму служена је 2015. године.

Капела на Успенском гробљу –  Пре тачно сто година је разграђена стара Јовановска црква. Од ње је на Успенском гробљу направљена капела Рођења светог Јована Крститеља. Капела се налази на самом уласку у Успенско гробље, старо православно гробље, на коме су сахрањени многи знаменити Новосађани и око хиљаду и сто Руса који су после Октобарске револуције избегли у Нови Сад и у њему живели.

Прослава престоног празника параклиса започела је бденијем које је служио протојереј  Милан Малинић, парох при новосадском Светоуспенском храму, уз саслужење протојереја Петра Тривуновића, на простору чије парохије се налази Успенска капела. На Ивањдан, 7. јула 2021. године, светом Литургијом началствовао је протојереј Жељко Латиновић, настојатељ Светоуспенског храма у Новом Саду, а саслуживали су протојереј Петар Тривуновић и ђакон Владо Поповић. После заамвоне молитве је извршен опход око светог храма и освећени славски дарови – колачи и кољива, приноси парохијана и славских кумова.

[carousel_slide id=’32832′]

Сомбор – На празник Рођења светога Јована Претече, 24. јуна/7. јула 2021. године,  житељи Сомборa свечано су прославили славу храма Рођења светога Јована Претече. На  светој  Литургији началствовао је протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, уз саслужење више свештеника и ђакона.

У својој беседи после прочитаног јеванђелског зачала, отац Саво  је поучио верни народ о празнику светога Јована Претече.

После заамвоне молитве, отац Саво је благословио славске дарове, које је ове године са љубављу, Господу у славу, а у част светог Јована Претече, принео кум храмовне славе, господин Стеван Градинац са породицом. Са следећу годину кумства су се прихватили Дамир и Јелена Милојевић.

После чина благосиљања славског колача и кољива, присутним свештенослужитељима, гостима и кумовима је захвалио протојереј Срђан Перић, парох Светојовановског храма у Сомбору.

[carousel_slide id=’32729′]

Гложан Молитвено прослављање празника Рођења светог Јована Претече почело је празничним бденијем којим је началствовао презвитер Зоран Регодић, парох у Кулпину и Бачком Маглићу, уз саслужење презвитерȃ Ђуре Родића, пароха у Стапару, и Илије Ивића, умировљеног свештеника.

На дан празника литургијским сабрањем началствовао је презвитер Марко Бубуљ, парох челаревско-гложански, уз саслужење свештеника Илије Ивића. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, началствујући свештеник изрекао је пригодну беседу о Божјем плану спасења и о улози светога Јована Претече у том плану. После трократног опхода око храма и помена свештенослужитељима, ктиторима и приложницима храма, извршено је благосиљање кољива и славског колача, које је припремио кум господин Арсеније Божић из Челарева, са својом породицом.

Кумства за следећу годину прихватио се господин Зоран Тасић из Челарева. По завршетку свете Литургије, кумовска породица припремила је трпезу љубави за све сабране.

[carousel_slide id=’32741′]

Бечеј На навечерје празника Рођења светог Јована Претече и Крститеља Господњег, у капели, задужбини Еуфемије Јовић, служено је празнично бденије којим је началствовао протојереј Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, уз саслужење ђакона Леонтија Бороша и ђакона Дарка Вујкова.

На дан празника, светом Литургијом је началствовао прота Дејан, уз саслужење протојереја Слободана Лазића, ђакона Леонтија Бороша и ђакона Дарка Вујкова. После прочитаног јеванђељског зачала, ђакон Дарко је честитао славу сабраном народу и одржао проповед, истичући да је покајање предуслов духовног очишћења, просвећења, освећења и спасења, као и да је спасење оствариво једино у заједници, живећи у Духу Светом. После заамвоне молитве, извршен је литијски опход око светог храма, служен је помен ктиторима и прложницима, а потом су принети дарови, славски колач и кољиво, уз присуство верног народа. 

[carousel_slide id=’32754′]

Бачка Паланка – У Бачкој Паланци је свечано прослављена храмовна слава Светојованског храма, празник Рођења светог Јована Крститеља. Уочи славе, у порти храма је одржана ђачка радионица ученика православног катихизиса бачкопаланачких основних школа у плетењу ивањданских венаца. Изабрани су најбољи исплетени венци. Празнично бденије је служио презвитер Слободан Ђурђић, парох у Силбашу. Евхаристијским сабрањем је началствовао протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох при Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење шесторице свештеника. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Стојан се са речима поуке у беседи обратио верном народу.

У продужетку свете Литургије извршен је трократни опход око светог храма и одслужен помен ктиторима, приложницима, свештенослужитељима и парохијанима Светојовановског храма.

Вечерње богослужење, у оквиру кога су освештани славски дарови, служио је  протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник оџачки, коме је саслуживало свештенство Епархије бачке.

На светој Литургији и вечерњем богослужењу певао је црквени хор Свети Јован Крститељ, којим је дириговала професор Снежана Жујић.

После освећења славских дарова, у порти храма је одржан получасовни наступ вокално-интрументалне групе Центра за традицију културу и уметност Коста Абрашевић из Бачке Паланке.

Храмовни кум ове године је била је Ана Спасојевић са породицом из Бачке Паланке, а залог кумства за наредну годину примио је г. Небојша Ивић, такође из Бачке Паланке.

[carousel_slide id=’32893′]

Бачко Душаново – Овогодишња прослава славе почела је светом Литургијом у богомољи Свете Тројице у Новом Жеднику. После евхаристијског сабрања верних, којим је началствовао презвитер Илија Анђелић, парох суботички, уз саслужење протонамесника Далибора Ратника, надлежног пароха, крај спомен-плоче на капели у Бачком Душанову служен је парастос солунским добровољцима и оснивачима Бачког Душанова.

Молитвено славље настављено је у Бачком Душанову, у поподневним часовима, на месту градње новог храма, служењем вечерњег богослужења и чином благосиљања славских дарова, којим је началствовао протојереј-ставрофор Стојан Билић, парох новосадски, уз саслужење свештенства наше Епархије. Кум овогодишње храмовне славе био је г. Лука Анђелић са породицом, који је преузео залог кумства и за идућу годину. Пригодном беседом верном народу су се обратили прота Стојан и отац Далибор.

[carousel_slide id=’32911′]

Надаљ – На празник Рођења светога Јована Претече и Крститеља Господњега, 24. јуна/7. јула 2021. године, житељи Надаља свечано су прославили славу храма Рођења светога Јована Претече. Празничним бденијем началствовао је протопрезвитер-ставрофор Драгомир Трифуновић, умировљени парох, уз саслужење презвитера Срђана Јанковића, надлежног свештеника, док је за певницом појао протопрезвитер Жарко Благојевић.

Евхаристијским сабрањем је началствовао прота Драгомир, уз саслужење протопрезвитера-ставрофора Радована Лазића и надлежног пароха. После прочитаног јеванђелског зачала, прота Радован је поучио верни народ о празнику светога Јована Пророка и Претече. После заамвоне молитве, обављена је трократна литија око храма и служен помен оснивачима, свештенослужитељима и парохијанима храма.

Вечерње богослужење, у оквиру кога су освештани славски дарови, служио је прота Драгомир, коме је саслуживало свештенство Епархије бачке. Пригодном беседом присутнима се обратио протопрезвитер Дејан Станојев, архијерејски намесник бечејски, честитавши празник и славу домаћинима.

Храмовни кум ове године био је г. Миодраг Андрић са породицом из Надаља, а залог кумства за наредну године примио је г. Светислав Прерадов из Надаља.

[carousel_slide id=’32923′]

Деспотово – Уочи празника Рођења светог Јована Пророка и Претече и Крститеља Господњег, служено је празнично бденије којим је началствовао протонамесник Мирослав Тронколовић, парох у Обровцу, а саслуживали су презвитер Миладин Божиловић, парох у Гајдобри, и презвитер Огњен Верић, парох у Кисачу и Степановићеву.

На сâм дан празника, светом Литургијом је началствовао  протојереј-ставрофор Живица Нецин, умировљени парох, уз саслужење презвитера Милана Цирара, надлежног пароха. После прочитаног одељка из светог Јеванђеља, надлежни парох је произнео пригодну беседу, указавши на смисао и значај празника. После заамвоне молитве извршен је трократни опход око светог храма.

Вечерње богослужење је служио протопрезвитер Бранко Вујиновић, парох у Алмашком храму у Новом Саду, а саслуживало је свештенство Епархије бачке.

У наставку вечерњег богослужења уследио је чин благосиљања славског колача и кољива, а надахнутом беседом верном народу се обратио протонамесник Игор Игњатов, парох у Футогу. Кумство за следећу годину прихватио је господин Милосав Игић са породицом.

[carousel_slide id=’32937′]

Print Friendly, PDF & Email