Слава храма Светог цара Константина и царице Јелене у Новом Саду

Храм Светог цара Константина и царице Јелене у новосадском насељу Грбавици прославио је престони празник у четвртак, 3. јуна 2021. године, када је свечаним вечерњим богослужењем началствовао протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

Прота Миодраг је благословио славско жито и славски колач, дарове овогодишњих кумова – господе Јована и Крсте Дуброје. Беседећи, архијерејски намесник новосадски први је истакао значај светих цара Константина и царице Јелене у историји Цркве Христове. „Године 313. цар Константин доноси Милански едикт, којим је хришћанска вера постала слободна, тојест престало је гоњење хришћана, престало је мучење и убијање хришћана. Царица Јелена, приликом посете Светој Земљи, у Јерусалиму проналази Часни Крст Господњи и на месту Голготи, на месту Васкрсења Христовог уздиже велелепни храм. Нека би Господ дао да и овај храм поред којег сада стојимо – заступништвом патронâ цара Контантина и царице Јелене – што пре буде завршен у славу Божју и да се што пре у њему почне служити служба Божја”, навео је прота Миодраг, честитајући празник и храмовну славу житељима новосадског насеља Грбавице.

Протопрезвитер-ставрофор Стојан Билић, парох на Грбавици, заблагодарио је свештеницима који су узели учешће у молитвеном сабрању и вернима који су дошли да увеличају празнично славље.

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј извршио је 3. јуна 2018. године чин освећења темеља храма Светог цара Константина и царице Јелене у новосадском насељу Грбавици.

[carousel_slide id=’30164′]
Print Friendly, PDF & Email