„Пролаз ка светлости” – интерактивна изложба о историји Свете Горе

Дигитална интерактивна изложба „Пролаз ка светлости” отворена је за јавност 16. октобра 2020. године. Изложба је постављена у Атинској концертној дворани и представиће – по први пут у миленијумској историји Свете Горе – дигитализовано благо светогорских манастира. Ово свето благо, сада доступно уз помоћ савремене дигиталне технологије, сведочи о православној културној традицији коју вековима рефлектује Света Гора Атонска, наглашавајући истовремено поруку и значај светогорске духовности за савремени свет. У исто време, изложба „Пролаз ка светлости” пружа посетиоцима прилику да упознају свакодневни живот светогорских отаца.

Јавност ће по први пут упознати јединствену дигитализацију реликвија светогорских манастира „Дигитално наслеђе Атоса”, која износи на видело хиљаде дигитализованих реликвија и предмета високе културне вредности, с циљем да православну хришћанску културу подели са међународном заједницом. Огромно богатство културног наслеђа сачувано је у обимној архиви која броји на хиљаде дигитализованих предмета. Јединствено дело „Дигитално наслеђе Атоса” обухвата, у дигитализованој форми, рукописне кодексе, инкунабуле, документе, изузетна уметничка дела, предмете из посебних збирки, 3D моделе споменика као што је Протатска црква и олтар манастира Ватопед, дигиталне преставе светих манастира, специјалне дигиталне апликације образовног и душекорисног садржаја. „Дигитално наслеђе Атоса” је духовни лек Свете Горе Атонске потребан друштву, нарочито млађим људима који имају нове канале и начине комуникације у дигиталном свету. Кроз интерактивне екране, холограме, представе виртуелне стварности, 3D пројекције и дигиталне туре, неке од ових дигитализованих реликвија „оживљавају“, пружајући онима који посећују изложбу „Пролаз ка светлости“ прилику да доживе дугу историју и свакодневни живот Свете Горе Атонске. Старац Јероним Симонопетритски, представник Свештене заједнице и челник пројекта „Дигитално наслеђе Атоса”, изјавио је да је дело „Дигитално наслеђе Атоса“, које је представљено кроз изложбу „Пролаз ка светлости”, завештање Свештене заједнице Свете Горе Атонске, која је технолошким средствима отворена за свет. Старац Јероним Симонопетритски је, потом, позвао све људе, нарочито младе, да пригрле ово дело и изразио наду да ће им оно помоћи да упознају историјску и живу духовну и културну традицију Свете Горе.

„Дигитално наслеђе Атоса” постало је путем интернета доступно читавој међународној заједници, пружајући прилику да реликвије из манастира са Атонског полуострва буду истражене на начин који у потпуности поштује духовни и исихастички карактер светогорских манастира. Посетиоци могу да открију јединствену колекцију дигитализованог блага са Свете Горе Атонске и огромно богатство дигиталног садржаја изложбе „Дигитално наслеђе Атоса” путем званичне веб странице https://mountathos.org/, као и путем друштвених мрежа – фејсбук: https://www.facebook.com/AthosDigitalHeritage/ и  инстаграм: https://www.instagram.com/athosdigitalheritage/.

Извор: https://orthodoxtimes.com

(Приредио вероучитељ Ђорђе Гојић)

Print Friendly, PDF & Email