Летописи: Храм Светих Козме и Дамјана у Футогу

Судећи према првобитном називу Уток, као и многим словенским топонимима, може се претпоставити да место Футог датира још из доба насељавања ових крајева Словенима. Први пут у историјским изворима помиње се 1250. године, као важно пристаниште и утврђење на Дунаву забележен у Бачкој жупанији. 

После ослобођења од Турака Футог је потпао под власт Аустроугарске, да би све до коначног ослобођења био у туђем власништву, преживљавајући судбину српскога народа,чувајући своју етничку прошлост и православну веру.

За историју Футога од изузетног је значаја година 1690. када се у њему обрео патријарх Арсеније Трећи Чарнојевић, заједно са својим свештенством и народом старе и централне Србије, гоњен од Турака, носећи са собом мошти светог кнеза Лазара, Косовског мученика, које су у Футогу боравиле три пута. Оваква част и поверење у Футожане говори очигледно о једној снажној и хомогеној средини, бастиону вере и снажном националном духу.

Плод једне такве генерације јесте и велелепна Црква, коју су наши преци саградили 1776. године и посветили је светим врачима Козми и Дамјану из Азије.

О историји насеља и велелепног храма говорили су протопрезвитер Жељко Тешић, настојатељ храма, и вероучитељ Стефан Хлађик, родом Футожанин. 

Аутор емисије је Мирјана Бановић.

[carousel_slide id=’15013′]

 

Print Friendly, PDF & Email