Празник Сабора Пресвете Богородице

У среду, 8. јануара 2020. године, наша света Црква ће молитвено прославити празник Сабора Пресвете Богородице.

Други дан празновања Христовог Рођења посвећен је Пресветој Богородици. Пресвета Мајка Божја заузима прво место после Христа у догађајима везаним за Рођење нашег Господа. Због тога су се у првим вековима хришћани окупљали на дан после Његовог Рођења, како би исказали захвалност Чистој Девици Марији што је дала Спаситеља. Од овог окупљања верног народа, сâм празник је добио име Синаксис, што је грчка реч за сабрање.

У личности Пресвете Богородице Црква препознаје оно створење које је у целокупној творевини Божјој, и материјалној и духовној, стигло до испуњења циља због кога твар постоји: до најпотпунијег могућег сједињења са Богом. Пристанак Дјеве Марије на очовечење Сина, њено: Да, упућено Богу, не представља само њен пристанак и послушање према Богу, него јединствену чињеницу узајамног прожимања живота створеног и живота онога што је нестворено. Није Богородица само позајмила своје биолошке функције Богу Логосу, јер мајка никада не позајмљује своје тело своме детету, него својим телом и својом крвљу изграђује његово биће, као што дојењем, речју, миловањем и љубављу саздава и душу свога детета.

Очовечен бесконачни Бог је показао да је нераздељиво сједињење са човеком нешто сасвим природно и сасвим нормално, штавише: нешто најприродније, и најнормалније, и најбоље за људско биће. У Богочовеку Христу је најочигледније показано да Бог није за човека нешто неприродно, наметнуто, већ најприроднија потреба његове природе, јер савршено одговара бескрајној слободи људског духа. Свети Јован Шангајски и Санфранцискански, помињући крај старозаветне ере и почетак Новог доба, пише: Од апостолских времена па до наших дана сви који истински воле Христа одају почаст Оној Која Га је родила, одгајала и чувала у данима Његове младости. Ако ју је Бог Отац изабрао, Бог Свети Дух је сишао на њу, а Бог Син је пребивао у њој, бринуо се о њој у данима своје младости, старао се за њу и у часу када је био распет на крсту онда не би ли требало да је поштује свако ко признаје Свету Тројицу?

У доленаведеном тонском запису можете послушати беседу Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја, изговорену у Успенском храму у Новом Саду, на празник Сабора Пресвете Богородице – 8. јануара 2015. године.

(Приредио: презвитер Александар Поповић)

Print Friendly, PDF & Email