Прослава Божића у Епархији бачкој

Нови Сад – Верни народ Новог Сада, предвођен својим Архијерејем, молитвено је прославио 7. јануара 2020. године празник Рођења Господа Исуса Христа, Божић.

Прослављање је отпочело Великим повечерјем и Јутрењем празника Божића, које је служио презвитер Ненад Вујасин, уз саслужење ђакона Слободана Ђурђића.

Евхаристијским сабрањем началствовао је Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа мохачког господина Исихијa и братства Саборног храма. 

Божићну посланицу Архиепископа пећког, Митрополита београдско-карловачког и Патријарха српског господина Иринеја и свих архијереја Српске Православне Цркве, упућену свештенству, монаштву и свима синовима и кћерима наше свете Цркве, прочитао је протојереј-ставрофор Стојан Билић, сабрат Светогеоргијевског храма у Новом Саду.

Божићна посланица Српске Православне Цркве

Током свете Литургије појао је хор Саборног храма Свети Георгије

Литургији су присуствовали господин Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада, као и др Радивоје Стојковић, директор Гимназије Јован Јовановић Змај у Новом Саду.

По завршетку Литургије, владика Иринеј је честитао присутнима празник Христовог Рођења. Нека Господ, својом љубављу, избави наш народ, нашу Цркву и сав свет од невоља које су се надвиле над нама, и да Бог дâ да у здрављу и сваком добру прослављамо и идуће године, и на многа и блага лета, поручио је Епископ бачки.

[carousel_slide id=’7391′]

Сомбор – Протонамесник Саво Николић, архијерејски намесник сомборски, служио је свету Литургију 7. јануара 2020. године, на дан празновања Христовог Рождества, у храму Светога великомученика Георгија у Сомбору. Оцу Сави су саслуживали протојереј-ставрофор Славко Обрадов, умировљени свештеник, протојереј Александар Лазић, протонамесник Бранислав Шијачић и ђакон Александар Верић. На светој Литургији су појали: Дечји хор при храму Светога Георгија и хор Свети цар Константин и царица Јелена.

После Литургије, у порти храма је приређена представа Витлејемска ноћ, коју су припремила деца из Основне школе Доситеј Обрадовић – ученици веронауке, предвођени вероучитељицом Марином Чернуш.

[carousel_slide id=’7369′]

Чуруг – Као и у протеклих неколико година, тако је и ове, 2020. године, 7. јануар – дан празновања Рођења Господа Исуса Христа, у Чуругу с радошћу дочекан и прослављен.

Светој Литургији у Световазнесењском храму је присуствовало мноштво вернога народа. После Литургије, у поподневним часовима, ђаци Основне школе Ђура Јакшић, предвођени вероучитељима Браниславом Живковићем и Жељком Живковић, извели су представу под називом Вертеп. Ове године је први пут биран најлепши божићни костим. После представе деца су учествовала у ломљењу божићне чеснице, на платоу испред Световазнесењског храма у Чуругу.

[carousel_slide id=’7351′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бачка Паланка – Рођење Господа Исуса Христа и ове године је радосно прослављено у Бачкој Паланци: свечаним богослужењима, празничним поноћним јутрењем и светом Литургијом у храмовима Рођења светога Јована Крститеља и  Покрова Пресвете Богородице.

На Бадњи дан, после свете Литургије, ученици веронауке приредили су верном народу представу о рођењу Спаситеља, под називом Вертеп.

Светом Литургијом на Божић, у Светојовановском храму, началствовао је протојереј Стевица Илић, архијерејски намесник бачкопаланачки, уз саслужење протојереја-ставрофора Радослава Живанова, свештеника у пензији, протонамесника Предрага Милутина и ђакона Николе Дувњака, а у храму Покрова Пресвете Богородице Литургијом је началствовао протонамесник Милан Узуров, уз саслужење јеромонаха Павла (Пајића).

Црквени хор Свети Јован Крститељ, којим је дириговала професор Снежана Жујић, певао је на светој Литургији у храму Покрова Пресвете Богородице.

[carousel_slide id=’7416′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Бегеч – Житељи Бегеча су прославили празник Рођења Господа Исуса Христа. Празничним јутрењем и светом Литургијом у храму Светог апостола и евангелиста Луке началствовао је протопрезвитер Драгољуб Клисарић.

[carousel_slide id=’7430′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png

Суботица – Празник Христовог Рождества молитвено и свечано је прослављен у Световазнесењском храму у Суботици. Служено је празнично поноћно Јутрење, а у преподневним часовима света Литургија, којом је началствовао умировљени протојереј-ставрофор Мирко Шипка. Саслуживали су протопрезвитер Миодраг Шипка, архијерејски намесник суботички, презвитер Илија Анђелић, умировљени свештеници: Раде Шовљански и Душан Рус, као и ђакон Дарко Ивковић.

Црквени хор Свети Роман Мелод, под руководством професорке Драгане Николић, својим појањем увеличао је свету Литургију.

[carousel_slide id=’7339′]

Ова слика има празан alt атрибут; име њене датотеке је vinjeta.png
Print Friendly, PDF & Email