Дечји хор Црквене општине новосадске на манифестацији „Теодорини даниˮ

Дечји хор Црквене општине новосадске учествовао је на манифестацији „Теодорини даниˮ, која се по други пут одржава под окриљем Градског музеја Културног центра Врбаса.

У оквиру програма, посетиоци су могли да погледају изложбу „Манастир Манасија – шест деценија истраживања и заштите”, посматрају витешке игре које је приредило Удружење грађана „Свибор”, присуствују промоцији издавачке куће „Академска књига” из Новог Сада, послушају предавање проф. др Радивоја Радића на тему „Немањићи и Византија” и присуствују концерту Дечјег хора Црквене општине новосадске, којим је овогодишња свечаност завршена. Хором је дириговала Милица Грубишић, уз музичку пратњу Надице Вукосављев и Золтана Вегшеа. Деца су певала дечје песме духовног садржаја и песме о Косову и Метохији. Концерту је присуствовао и протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први.

Манифестација „Теодорини даниˮ носи име по Теодори Лазаревић која је била кћер кнеза Лазара Хребељановића и супруга угарског великаша Николе II Горјанског, у чијем поседу се налазио и средњовековни Врбас. Манифестација је почела 27. септембра, управо на датум када се 1387. године по први пут помиње Врбас у писаним изворима. Идеја манифестације је представљање средњовековног наслеђа, уз очување локалне историје.