Поклоничко путовање чланова Црквеног хора из Бачке Паланке

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Црквене општине у Бачкој Паланци и Службе за поклоничка путовања Епархије бачке „Светињама у походеˮ, у периоду од 17. до 20. маја 2024. године, чланови Црквеног хора „Свети Јован Крститељˮ из Бачке Паланке су посетили светиње Епархије врањске и светиње Македонске Православне Цркве – Охридске Архиепископије.

Предвођени протојерејем Предрагом Милутином, председником Црквеног хора, и Снежаном Жујић, диригентом, чланови Црквеног хора у петак ујутро, 17. маја, стигли су у манастир Светог Прохора Пчињског, где су појали на светој Литургији. У наставку путовања посетили су манастир Старо Нагоричано у близини Куманова. У суботу, 18. маја, посетили су чувене храмове у Охриду и околини: Свете Софије, Пресвете Богородице Перивлепте, Светог Климента (Пантелејмона), Светог Јована – Канео и манастир Светог Наума Охридског. У недељу, 19. маја, чланови хора су посетили чувени Бигорски манастир где су присуствовали светој Литургији, а потом су били на пријему код Епископа антаниског г. Партенија, настојатеља Бигорског манастира, који је за чланове хора приредио ручак. На крају путовања, учињена је и краћа посета Скопљу.

Поклоничко путовање је реализовано у склопу завршнице обележавања јубилеја Црквеног хора „Свети Јован Крститељ“ – тридесетогодишњице постојања и појања у бачкопаланчким храмовима. Чланови хора су посету наведеним светињама доживели као подстрек за нова прегнућа на пољу неговања црквене музике.

Print Friendly, PDF & Email