Слава Светосавског храма у Новом Саду

Богослужбена прослава престоног празника храма Преноса моштију Светога Саве отпочела је у суботу, 18. маја, служењем свечаног празничног бденија, којим је началствовао високопречасни протонамесник Перо Анђелић, архијерејски намесник и парох жабаљски, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке. За певницом су појали свештеници Светосавског храма уз помоћ појаца.

По датом отпусту, у име присутних свештенослужитеља и верног народа, отац Перо је срдачно честитао храмовну славу свештеном братству и парохијанима Светосавског храма, а братски отпоздрав уз благодарност на братској љубави, која нас покреће ка чињењу части једни другима, и учешћу у славској прослави упутио је протојереј Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма.

На сâм дан празника свету Литургију je служио протојереј Владислав Пајић, архијерејски намесник и парох бечејски, уз саслужење свештеникâ и ђаконâ Епархије бачке. Прота Владислав је у својој литургијској беседи објаснио духовно неизмерни значај и историјски ток догађаја везаних за преношење часних моштију Светога Саве из Бугарске у Србију, тачније из Трнова у манастир Милешеву 1237. године.

По заамвоној молитви, извршен је трократни опход око светог храма и потом је служен помен његовим упокојеним свештенослужитељима, ктиторима, добротворима, благоукраситељима и парохијанима. На самом крају молитвеног сабрања, извршено је благосиљање славских дарова. После отпуста, прота Владислав је срдачно поздравио све сабране, честитајући храмовну славу свештенству и парохијанима храма, уз жељу да се и наредних година сабирамо у овој светињи са сваким добром и благословом Божјим и под молитвеним покровитељством Светога оца Саве, српског бесмртног Владике.

На крају молитвеног сабрања високопречасни протојереј Бранислав Мркић, настојатељ Светосавског храма, уз речи срдачне благодарности због братске подршке и поделе данашње свечарске радости у овом празничном дану, поздравио је господина Николу Перваза, председника Црквене општине новосадске, присутно свештенство, верни народ окупљен у лепом броју и драге кумове и домаћине овогодишње храмовне славе – породицу Главоњић из Новог Сада.

Print Friendly, PDF & Email