Завршна свечаност конкурса „Светосавље и наше добаˮ

Под покровитељством Министарства просвете Републике Србије, а у организацији Кола српских сестара Епархије бачке, Катихетског одбора Епархије бачке, Центра за ликовно васпитање деце и омладине Војводине и Удружења војвођанских учитеља, у суботу, 18. маја 2024. године, у Историјском архиву Града Новог Сада, одржана је свечана додела награда и отварање изложбе најуспешнијих ликовних и калиграфских радова XXXII конкурса Светосавље и наше доба на тему „Патријарх српски Павлеˮ.

Блаженопочивши патријарх Павле је још једна у низу значајних личности српског народа која је све више жива како време пролази. Љубав према патријарху Павлу је управо она која се дељењем све више умножава, противно законима световне логике, а потпуно у складу са законима Божјим. Оставио је наједноставнију, али најдубљу и нимало лаку поруку – „Будимо људи”, а ту поруку је и сâм посведочио својим примером и животом.

На овогодишњем конкурсу учествовала су деца из предшколских установа и ученици основних и средњих школа (430) из Републике Србије, Републике Српске / Босне и Херцеговине, Републике Црне Горе, Републике Словеније и Републике Хрватске. Конкурс је трајао од 27. јануара до 12. априла 2024. године, а приспело је 2857 литерарних, ликовних и калиграфских радова. За изложбу је одабрано 428 радова (340 ликовних и 98 калиграфских).

Свечаност је Светосавском химном отворио хор Електротехничке школе „Михајло Пупин” из Новог Сада, под водством диригента Еве Видец. У наставку програма, протонамесник Лео Малешевић, координатор Катихетског одбора Епархије бачке, поздравио је све присутне и у садржајној беседи подсетио да је главни задатак одраслих да негују и чувају врлине, неисквареност и радост живота, угледајући се на децу, а имајући најсветлије и најузвишеније примере у личностима Светога Саве и вољеног српског патријарха Павла. Госпођа Мирјана Шуљманац Шећеров, председница Кола српских сестара Епархије бачке, истакла је стихом своје песме да наше животно опредељење и стремљење јесте Христаниште – наше пристаниште.

После завршене свечаности и послужења, за све награђене и похваљене ученике, њихове менторе и чланове жирије организовано је путовање у манастире у Ковиљу и Каћу.

Print Friendly, PDF & Email