Одржана трибина „Црква и верске слободе у савременом друштвуˮ

У уторак, 14. маја 2024. године, у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, одржана је дијалошка трибина на тему „Црква и верске слободе у савременом друштвуˮ. Трибина је одржана са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, у организацији Управе парохије при Саборном храму Светог великомученика Георгија у Новом Саду.

Трибини су присуствовали г. Милан Ђурић, градоначелник Новог Сада, госпођа др Весна Туркулов, инфектолог у Клиничком центру Војводине и редовни професор Медицинског факултета Универзитета у Новом Саду, г. Мухамед Зиљкић, муфтија војвођански, г. Бранислав Кулик, свештеник Словачке Евангеличке Цркве а. в. у Новом Саду, свештеници и ђакони Епархије бачке, студенти и професори Универзитета у Новом Саду и многобројни Новосађани.

На почетку трибине, присутнима се обратио протојереј Бране Миловац, парох Саборног храма, који је, у својству модератора, представио уважене говорнике и указао на значај назначене теме трибине.

Протојереј-ставрофор др Милош Весин, професор Богословског факултета Светог Саве у Либертивилу, говорио је најпре о историјском развоју појма слобода у различитим светским језицима, а затим је присутнима предочио више конкретних примера односа Цркве и државе на тлу Западне Европе, али и Америчког и Аустралијског континента. Закључујући своје излагање, прота Милош је нагласио да се данас нажалост заборавља да ће будући храм Светих мученика бачких на Лиману бити спомен-храм не само оних који су пострадали у јануарском Погрому 1942. године него и свих жртава Новог Сада, које су пострадале непосредно пре, али и после тог злочина.

Др Милан Милутин, доцент Правног факултета Универзитета у Новом Саду, представио је постојеће правне моделе односа Цркве и државе кроз историју и у савременом друштву, као и различита разумевања и тумачења појма секуларизма у светлу тог односа. Закључио је да према важећим законским одредбама сваки верујући човек има право на јавно испољавање своје вероисповести и својих ставова.

Др Милан Громовић, научни сарадник, указао је, у светлу српске поетике и књижевности, на рефлексије и културни одговор на страдања српскога народа кроз примере делâ познатих српских писаца. У закључку је истакао да никада не смемо да заборавимо да је управо Црква стожер слободе и да је изградња будућег храма на Лиману одговорност свих нас.

Немања Вујић, студент-продекан, говорио је о важности идентитета светих мученика бачких, јер су они због свог идентитета и пострадали мученички. Указао је на значај будућег храма Светих мученика бачких као својеврсног универзитетског храма, што своје дубоко утемељење има у традицији свих познатих светских универзитета, и подвукао да изградња храма не може никога угрозити, као и да је храм истинска потреба студената при Универзитету у Новом Саду.

Присутнима се на крају обратио протојереј Бране Миловац, који је посебну благодарност изразио г. Милану Ђурићу и др Весни Туркулов, као и представницима Цркава и верских заједница, на свесрдној подршци око изградње храма Светих мученика бачких у новосадском насељу Лиману.

Следећа дијалошка трибина биће одржана у уторак, 28. маја, у амфитеатру Ректората Универзитета у Новом Саду, са почетком у 19:00 часова.

Print Friendly, PDF & Email