У Новом Саду приказан документарни филм „Гаравицеˮ

У петак, 15. марта 2024. године, у Културном центру Новог Сада одржане су две пројекције документарног филма „Гаравицеˮ, аутора Драгана Радовића. Филм „Гаравицеˮ доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог светског рата. Филм објашњава и последице које су уследиле после ликвидацијâ на Гаравицама и другим масовним стратиштима у Бихаћу, Цазину, Великој Кладуши, Босанској Крупи и Босанском Петровцу. Филм је заснован на више од три хиљаде докумената (судске пресуде, саслушања, записници, извештаји, прогласи и други документи) и живој речи двадесет и седам преживелих сведока, од којих у филму говори њих петнаест. Осим филма, у издању Фондације „Заборављени коријениˮ објављен је и историјски роман Корана ко рана, који је забрањен 1961. године.

На почетку пројекције, присутнима се обратио протојереј Жељко Латиновић, који је аутору филма пожелео добродошлицу и истакао значај овог документарног остварења које говори о страдању српскога народа током Другог светског рата. Присутнима се обратио и г. Драган Радовић, који је публици предочио како је филм „Гаравицеˮ настао и да је његова основна сврха да се страдања и места српскога народа у Бихаћкој Крајини током Другог светског рата никада не препусте забораву.

Пројекцијама у Културном центру Новог Сада присуствовали су свештеници Епархије бачке и многобројни Новосађани. Новосадској премијери филма „Гаравицеˮ претходиле су пројекције у Суботици, Сомбору, Бачкој Паланци и Змајеву, а филм je приказан и у Челареву, у суботу, 16. марта.

Print Friendly, PDF & Email