Црквени хор ,,Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора учествовао на светој архијерејској Литургији у манастиру Грабовцу

У недељу, 16. јула 2023. године, Српски православни црквени хор ,,Свети цар Константин и царица Јеленаˮ из Сомбора, предвођен протојерејем Срђаном Нешићем, парохом сомборским, појао је на светој архијерејској Литургији у манастиру Грабовцу у Епархији будимској поводом црквено-народног сабора који се сваке године одржава поводом Петровдана.

Свету архијерејску Литургију служили су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије и Преосвећена господа епископи Јероним из Румунске Православне Цркве, осечкопољски и барањски Херувим и домаћин сабрања Епископ будимски г. Лукијан. Архијерејима су саслуживали протојереј-ставрофор Војислав Галић, архијерејски заменик Будимске епархије, протојереј-ставрофор др Маринко Марков, архијерејски заменик Темишварске епархије, протојереј Срђан Нешић, парох сомборски, као и свештенство и монаштво Епархије будимске.

На крају свете Литургије владика Лукијан је сабраном верном народу представио високе госте, којима је срдачно заблагодарио на труду и љубави што су учествовали у празничном сабрању у манастиру Грабовцу. Затим је уследила литија око храма. По завршеном крсном опходу око светог храма, Високопреосвећени Митрополит Јоаникије је благословио славске дарове.

Црквено-народном сабору у Грабовцу поред бројног верног народа присуствовала су деца из Веронаучног кампа Епархије будимске који се ове године одржава у Шиклошу и Харкању, а такође и Њена екселенција Биљана Гутић-Бјелица, амбасадор Босне и Херцеговине у Мађарској, аташе Александар Фаркаш на челу делегације Амбасаде Републике Србије у Мађарској, као и саветница Министра одбране Републике Србије Даница Станисављевић.

Print Friendly, PDF & Email