Патријарх Порфирије са својим стипендистима у Пећкој Патријаршији

После свете архијерејске Литургије којом је јутрос, 29. јуна 2023. године, началствовао у својој ставропигијалној лаври Пећкој Патријаршији, Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије је разговарао са ученицима и студентима које стипендира преко Задужбине Симе Игуманова и Фонда Привредник.

Његовој Светости Патријарху саслуживали су преосвећена господа епископи рашко-призренски Теодосије, марчански Сава, јегарски Нектарије и топлички Петар, са свештенством Епархије рашко-призренске.

Као главни старатељ Задужбине Симе Игуманова и председник Фонда Привредник, патријарх Порфирије стипендира велики број ученика средњих школа и студената са местом пребивалишта на подручју Аутономне Покрајине Косово и Метохија, а посебно брине о младим талентима из вишечланих породица, породица слабијег материјалног стања, као и породица чији чланови имају трајно или привремено смањене радне способности.

Просвета српског народа је започета у српским манастирима, у Српској Цркви, од Светог Саве и свих светих Немањића. И у потоњим вековима отоманског ропства просвета је очувана у манастирима. Прву прилику за систаматско образовање Црква је имала у српским земљама преко Саве и Дунава, где су српски митрополити и патријарси лично помагали школовање, оснивали школе, чак високог факултетског и универзитетског ранга, у Карловцима, Новом Саду, Сомбору, или су то чинили оснивајући фондације. Данас, и као патријарх и као универзитетски професор, Његова Светост г. Порфирије наставља ту светлу традицију као израз подстицаја, солидарности и међусобне подршке пре свега успешним и талентованим ученицима и студентима. Са посебном посвећеношћу и очинском љубављу патријарх Порфирије брине о младим Србима на Косову и Метохији кроз давање стипендија и сваке друге помоћи која им је преко потребна.

У разговору са Патријархом српским г. Порфиријем његова чеда са Косова и Метохије изразила су пре свега захвалност свом покровитељу на љубави и очинској подршци и, што је посебно обрадовало Његову Светост, упознали су га са својим великим успесима како на пољу образовања тако и у свим другим сферама њиховог живота који се умногоме разликује од живота њихових вршњака у Београду, Шумадији, Војводини и широм света. Патријарх је нагласио да је њихов подвиг и живот у енклавама и гетоима широм косовско-метохијске земље пример за углед свим младим Србима где год да живе и да ће и убудуће наставити да их подржава заједно са свим људима добре воље. Том приликом, патријарх Порфирије је обрадовао и даривао двадесетчетворо вредних ученика и студената иконама Пресвете Богородице Пећке и новчаном помоћи у износу од 200 евра. Сестринство манастира Пећке Патријаршије припремило је свечану трпезу за Патријарха, архијереје, стипендисте и њихове поносне родитеље и професоре.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email