Прослављена храмовна слава у Бачком Добром Пољу

На празник Светог Василија Острошког, у петак, 29. априла / 12. маја 2023. године, прослављена је храмовна слава у Бачком Добром Пољу. Прослава храмовне славе је почела у навечерје празника бденијем које је служио протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки, уз саслужење свештенства Епархије бачке.

На дан празника, на светој архијерејској Литургији началствовао је Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, уз саслужење свештенства Епархије бачке. Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени Епископ мохачки Дамаскин је, између осталог, рекао: „Данас прослављамо празник Светог Василија Острошког, коме је посвећен овај свети храм. Мало има Срба који се нису молили светоме Василију и који нису успели у своме животу да оду и да се поклоне његовом светом кивоту и његовим светим моштима. И заиста, свети Василије помаже и његове заступничке молитве пред Престолом Божјим су тако моћне и велике да све оно за шта се узмолимо светоме Василију, свети Василије ће заиста и помоћи. То је, драга браћо и сестре, узор да и ми стремимо таквој врсти живота какав је имао свети Василије. Када погледамо његово житије, видећемо да је он имао многа велика искушења у свом животу. Међутим, сва та искушења побеђивао је великом вером. Када се налазио у беспућу и када није знао куда да иде, угледао се на Господа, Који је Сâм рекао: Ја сам Пут, Истина и Живот. Тако и ми, драга браћо и сестре, ако поставимо Христа на прво место у нашем животу, све друго ће доћи на своје место. Међутим, ако било коју другу вредност поставимо на место Бога у нашем животу, тада ће се све вредности помешати и нећемо знати коме и за шта служимо. Али, ако свој живот саображавамо са животом овог великог Божјега угодника, ако се молимо њему, ако се трудимо да живимо по заповестима Божјим, онда ћемо и ми наћи прави и истински смисао у нашем животу, наћи ћемо излаз из свих наших искушења, као и пут који ће нас довести до Христа Богочовека, јер Христос Богочовек јесте једини Пут, јесте једини излаз из свих искушења и јесте једини смисао нашег живота.ˮ

По заамвоној молитви, Епископ мохачки Дамаскин је благословио славске дарове које су припремили овогодишњи кумови: Милан Ђурић, Владимир Чегар, Владимир Бошњак, Никола Драгићевић, Милован Баланџић, Зоран Тадић и Снежана Перовић. После чина благосиљања славских дарова, Епископ мохачки је свештенству и сабраном верном народу Бачког Доброг Поља честитао престони празник, преносећи им благослов и поздраве Епископа бачког господина др Иринеја. У име свештенства и верног народа, Преосвећеном владици Дамаскину је заблагодарио протојереј Далибор Купусовић, архијерејски намесник врбашки. На крају канонске посете Бачком Добром Пољу, Преосвећени владика Дамаскин је у пратњи свештенства обишао и храм у изградњи.

Print Friendly, PDF & Email