Празник Светог Николаја Жичког – слава Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ

У среду, 20. априла / 3. маја 2023. године, на празник Светог Николаја Жичког, прослављена је слава Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ. Свету Литургију у Саборном храму у Новом Саду, којој је молитвено присуствовао Епископ мохачки г. Дамаскин, викар Епископа бачког, служио је протојереј-ставрофор Бранко Ћурчин, настојатељ Вазнесенског храма у Новом Саду, уз саслужење свештенства и ђаконства Епархије бачке.

После заамвоне молитве, Преосвећени Епископ мохачки г. Дамаскин је благословио славске дарове принете у част светог Владике Николаја (Велимировића), а потом се обратио присутнима преносећи благослов Епископа бачког господина др Иринеја и честитајући делатницима Добротворне установе Епархије бачке славу: „Данас прослављамо заиста великога, и пред Богом и пред људима, светога Николаја. Бог га је обдарио великим даровима: попут Василија Великога био је велики подвижник, велики монах и трудољубац, обновитељ нашега монашког живота и наших манастира; попут Григорија Богослова он је био надахнути песник и дубоки богослов; попут Јована Златоуста он је био ненадмашни проповедник и омиљени владика. Данас желимо посебно да се захвалимо свима онима који помажу Добротворној установи наше Епархије, свима онима који се труде, али и свим оним волонтерима и свима онима који своје руке дају да би се та помоћ дала. Са друге стране, посебну благодарност исказујемо и свим оним добротворима који помажу, који су помагали и који ће помагати ову Добротворну установу, знајући увек да само дела љубави остају, односно да само оно што поклонимо другима то је наше. По томе ће нас Бог препознати, јер, како стоји у Делима апостолским, блаженије је давати него примати

Протојереј Миодраг Шипка, архијерејски намесник новосадски први, прочитао је текст архијерејских грамата признања, које је Епископ мохачки г. Дамаскин уручио господи: Анђелку Касаповићу из Чикага, Ненаду Драшковићу из Новог Сада, Жељку Павловићу из Ветерника, Владиславу Костићу из Новог Сада и госпођи Звездани Марјанац из Ветерника.

Захвалнице Добротворне установе Епархије бачке „Владика Платон Атанацковићˮ за несебичну љубав, духовну и материјалну подршку у реализацији добротворне делатности додељене су господи: Слободану Миланку, Бојану Станојевићу, Слободану Симићу, Душану Матићу, Зорану Савовићу, Дарку Ђуровићу и госпођи Драгани Прибишев.

Print Friendly, PDF & Email