Епископ Иринеј присуствовао свечаности „Дан Горског вијенца посвећен митрополиту Амфилохијуˮ у Матици српској

Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј присуствовао је у среду, 2. новембра 2022. године, у свечаној дворани Матице српске, свечаности „Дан Горског вијенца посвећен митрополиту Амфилохијуˮ. Свечаност је приређена у организацији Његошевог одбора Матице српске, чији члан је, поред више уважених академика и универзитетских професора, и Преосвећени владика Иринеј. Свечаности је претходио радни део седнице Његошевог одбора Матице српске, у оквиру којег су чланови одабрали Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Јоаникија за новог председника поменутог одбора.

На почетку свечаности поздравну реч је упутио академик Миро Вуксановић, који је, у својству потпредседника Његошевог одбора, све присутне подсетио да су се у периоду од последњег састанка одбора до данашњег скупа упокојили митрополит црногорско-приморски Амфилохије, као и академици Предраг Пипер и Миомир Ташић.

О блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, који је био председник Његошевог одбора од његовог оснивања, 2009. године, до упокојења, 2020. године, говорили су Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, новоизабрани председник Његошевог одбора Матице српске, и академици Матија Бећковић и Миро Вуксановић, потпредседници Његошевог одбора, као и академик Драган Станић, председник Матице српске и члан Његошевог одбора.

Високопреосвећени митрополит Јоаникије је у свом обраћању говорио о великом доприносу почившег митрополита Амфилохија, пројављеном у свим аспектима његове архијерејске службе, и то у веома изазовним временима и околностима живота Цркве на просторима Митрополије црногорско-приморске и шире. Митрополит Јоаникије је истакао да је његов почивши претходник неуморно будио веру у Црној Гори и непрекидно уједињавао сопствени народ, нагласивши да је био човек дубоке вере и молитве.

Академик Матија Бећковић је нагласио да је борба коју је водио митрополит Амфилохије завршена његовом славном победом, напоменувши, поред осталог, да је највеће признање које је почивши митрополит добио чињеница да се упокојио на празник Светога апостола Луке, на дан упокојења светог Петра Цетињског и Петра II Петровића Његоша.

Академик Миро Вуксановић је изговорио слово које је написао на дан упокојења митрополита Амфилохија, у којем је, говорећи о његовом лику и делу, између осталог споменуо да је он обновио и освештао многобројна богослужбена места.  

Слово написано поводом упокојења митрополита Амфилохија прочитао је и академик Драган Станић, нагласивши да је блаженопочивши митрополит био велики прегалац црквеног и културног живота и да је он као личност био пастир који је водио своје стадо, али и монах ретке посвећености, оштрине и благости, што неоспорно сведочи о његовом боготражитељском путу којим је неуморно ходио.

У наставку свечаности професор др Горан Максимовић, историчар књижевности, говорио је о историјској и народној поетици Горског вијенца, у коме се преплићу појединачне и колективне драме ликова, а поводом сто седамдесет и пете годишњице од његовог објављивања.

На крају свечаног скупа, академик Јасмина Грковић-Мејџор је представила садржај четвртог броја Његошевог зборника.

Свечаности у Матици српској присуствовали су Епископ сремски г. Василије, архимандрит Стефан (Вучковић), игуман манастира Велика Ремета, г. Селимир Радуловић, управник Библиотеке Матице српске, свештенство Епархије бачке, чланови Матице српске, као и многе друге личности културног и друштвеног живота Српске Атине.

Дан Горског вијенца посвећен митрополиту Амфилохију

Print Friendly, PDF & Email