У Жабљу одржано предавање „Трагање за Христом у српској књижевностиˮ

У петак, 21. октобра 2022. године, одржано је духовно-поетско вече у форми онлајн-предавања професорке др Ксеније Кончаревић у галеријском простору Општинске народне библиотеке „Вељко Петровићˮ у Жабљу. Предавање је организовано у сарадњи наведене библиотеке и Управе православне парохије у Жабљу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког г. Иринеја.

Професорка др Ксенија Кончаревић је начинила осврт ка поетској традицији српског народа, која баштини своје корене у библијском и средњовековном песништву, а истрајава као поетско трагање за богочовечанским пројавама у овоме свету. У том смислу, уважена професорка је истакла дело и животни пут Исидоре Секулић, Десанке Максимовић, Матије Бећковића, али и Николаја Гогоља као представника руске књижевности.

Предавање је уоквирено мишљу о Његошу као класичном песнику српске књижевности, који је својом поезијом унутар књижевног стваралаштва спојио духовну и националну традицију, постајући парадигма поете као сарадника свеколиког Оца поезије и који је као такав био и остао поетски узор свих у предавању поменутих песника и писаца српске књижевности. Такође, предавање је било проткано и низом реминисценција на свакодневни живот у контексту ма каквог стварања као императива који стоји пред човеком како би живео живот достојан свог призвања.

Print Friendly, PDF & Email