Joш један потпуно лажни текст о Цркви у Danasu

На интернетској презентацији Дневног листа Danas као најважнија, прва и насловна вест, 21. и 22. октобра стоји потпуно лажни, измишљени текст о томе да се Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије у Патријаршијском двору састао са г. Александром Вучићем, председником Републике Србије и немачким политичарем г. Кристијаном Шмитом.

Ни Кабинет Патријарха српског, на који се као извор информација свог потпуно лажног и измишљеног текста Danas позива, ни било ко из Српске Патријаршије нема потребу да коментарише или да демантује било који текст о Цркви из ових новина, јер би то био свакодневни посао, да нас у Danasu боље разумеју full time job. Нажалост, Danas готово по правилу гради своје приче о Цркви на основу полуистина, а неретко и на потпуним неистинама, као што  је то случај са поменутим текстом. Они знају зашто.

Ипак, ради верног народа, поготово у Републици Српској и Босни и Херцеговини, где овакви измишљени и лажни текстови у народу изазивају забуну и неповерење према Цркви и Његовој Светости г. Порфирију, дужни смо да кажемо да никакав састанак ове врсте није одржан, ни планиран, нити се Патријарх у било којој варијанти састао са г. Шмитом током његове посете Београду ових дана. Чињеница је само да је немачки политичар 20. октобра посетио Храм Светог Саве, о чему је јавност обавештена путем сајта Храма, а вест о тoме пренели су готово сви београдски медији, осим Danasa… И то је све.

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије, ни Црква у целини, се не мешају у изборни и постизборни процес, било где и било када, па тако ни у Републици Српској или у Босни и Херцеговини.

Поглавар Српске Православне Цркве г. Порфирије, као духовни предводник свих православних Срба, без обзира на то где живе или коју политичку или идеолошку опцију заступају, се моли за слогу, разумевање и напредак читавог нашег народа у Републици Српској, без обзира на изборне резултате. У овим турбулентним временима, Патријарх се нарочито моли за миран суживот и сарадњу свих народа у Босни и Херцеговини.

Извор: https://spc.rs

Print Friendly, PDF & Email