„Дани  светог свештеномученика Рафаила Шишатовачкогˮ у Дероњама

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, у организацији Српске православне парохије при храму Светог архангела Михаила у Дероњама и Удружења ликовне колоније „Свети свештеномученик Рафаило Шишатовачкиˮ из Дероња, у периоду од 27. августа до 3. септембра 2022. године, у Дероњама су одржане духовне свечаности под називом „Дани светог свештеномученика Рафаила Шишатовачкогˮ.

Свечаности су отпочеле у суботу, 27. августа 2022. године, служењем бденија у Светоархангелском храму у Дероњама, које је служио протонамесник Драган Штевић, парох дероњски. После бденија, у дворани Црквене општине, отворена је изложба икона рукописаних током претходних организованих колонија. На отварању изложбе појањем се представила појачка група Светоархангелског храма.

У недељу, 28. августа 2022. године, после свете Литургије, организована је посета етно-кући у Дероњама, као и културно-уметнички програм. У среду, 31. августа, после вечерњег богослужења, у просторијама Удружења ликовне колоније  „Свети Рафаило Шишатовачкиˮ је одржано песничко вече. У четвртак, 1. септембра, после вечерњег, у дворани Црквене општине у Дероњама одржана је дечја ликовна колонија ученика Основне школе „Вук Караџићˮ из Дероња. У петак, 2. септембра, у Светоархангелском храму у Дероњама, бденије је служио презвитер Бранислав Нијемчевић, парох ратковачки. После бденија, у дворани Црквене општине, Драгослав Бокан је одржао предавање на тему „Свети свештеномученик Рафаило Шишатовачки – велики представник културе у Србаˮ.

На дан празновања Светог свештеномученика Рафаила Шишатовачког, у суботу, 3. септембра, завршени су овогодишњи „Дани светог свештеномученика Рафаила Шишатовачкогˮ у Дероњама. Свету Литургију је служио протонамесник Драган Штевић, парох дероњски, који је после прочитаног јеванђелског одељка одржао пригодно слово о свештеномученику Рафаилу Шишатовачком. У наставку свете Литургије служен је молебан светом свештеномученику Рафаилу Шишатовачком, а потом је извршен чин благосиљања славских дарова које је принела Маријана Маљеновић. Кумство за наредну годину прихватио је Димитрије Лучар. По завршетку богослужења, у просторијама Удружења ликовне колоније „Свети Рафаило Шишатовачкиˮ у Дероњама освећене су нове иконе које су иконописане током овогодишњег сазива ликовне колоније.

Print Friendly, PDF & Email