Одржана тематска седница Националног просветног савета на тему „Погром у Шајкашкој и Новом Саду 1942. годинеˮ

У петак, 21. јануара 2022. године, одржана је тематска седница Националног просветног савета, посвећена обележавању осамдесетогодишњице од Погрома у Шајкашкој и Новом Саду. Тематску седницу је отворио др Радивоје Стојковић, председник Националног просветног савета.

Прво излагање на видео-конференцији одржала је госпођа Гарифалија Леа Миха из Међународне школе за студије Холокауста „Јад Вашемˮ, чија тема је била Програми и сарадња са земљама Балканског полуострва на тему Холокауста. У свом излагању говорила је о томе како је меморијални центар „Јад Вашемˮ настао, како је конципиран и како је добио име. Госпођа Гарифалија Леа Миха је истакла велику важност едукације младих по питању страдања невиних и објективном представљању историје из перспективе жртава.

Уследило је излагање господина Петра Ђурђева, директора Историјског архива Града Новог Сада, који је говорио на тему: Погром цивилног становништва у јужној Бачкој у јануару 1942. године. Господин Ђурђев је посебно истакао историјску позадину Погрома – чији циљ је био измена демографске слике и денационализација српског и јеврејског народа, уз велики степен терора – наглашавајући да се и после Погрома наставило са протеривањем српског становништва.

Протопрезвитер Владан Симић, секретар Епархије бачке, говорио је на тему Спомен њихов из нараштаја у нараштај. Преносећи благослов и поздраве Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, прота Владан је, у име Преосвећеног владике, изразио захвалност организаторима  што је  уприличена тематска седница посвећена Погрому у Бачкој, као и што је Национални просветни савет једногласно прихватио иницијативу Његовог Преосвештенства и Епархије бачке да се у образовни систем Републике Србије уведе једна наставна јединица о овом злочину, нагласивши да је то први корак ка томе да сва деца сазнају о немилим догађајима који су се одиграли у Бачкој током Другог светског рата, у јануару 1942. године. Он је изразио наду да ће Министарство просвете ову иницијативу мерити кантаром истине и правде, а не кантаром политике. Ова иницијатива има за циљ да помогне деци у Србији да јасније знају ко су, шта су и одакле су, као и да покаже да немамо право на заборав страдалих који се мере хиљадама, иако никада нећемо сазнати њихов коначан број. Прота Владан је нагласио да не смемо пристати на доскорашњи наратив о такозваној Рацији 1942. године и изразио је веру да је дошло време да се жртвама одужимо на достојанствен начин и очувамо колективно сећање, које треба да је увек у спрези са хришћанским праштањем, како бисмо били ближи својим славним прецима, а не њиховим џелатима.  

Др Горан Милорадовић, са Института за савремену историју, говорио је на тему Историја логора за масовну изолацију становништва. У свом излагању он је показао да нема разлике између логорâ у Европи кроз историју, од њиховог оснивања до новијег доба, иако су постојали логори различитих врста и намена: за изолацију, за експлоатацију, за „преваспитавањеˮ, за истребљивање.

Госпођа Мирјана Крањац из Јеврејске општине Нови Сад говорила је на тему Породична сведочанства, износећи сећања на невино пострадале из своје породице.

Господин Мирко Штарк, председник Јеврејске општине Нови Сад, говорио је на истоветну тему у оквиру које је изнео сећања на страдале чланове породице Штарк. Господин Штарк је захвалио Српској Православној Цркви и Националном просветном савету на иницијативи да се о овом злочину учи у школама.

Закључак тематске седнице Националног просветног савета је да је у наставне садржаје у основним и средњим школама неопходно увести једну наставну јединицу која ће говорити о Погрому у Бачкој, који се десио пре осамдесет година. Господин др Радивоје Стојковић је захвалио свим учесницима на свеобухватном, холистичком приступу теми и исказима који су били емотивно обојени и показао спремност да подржи ову иницијативу, која је везана за истину и неговање културе сећања.

Print Friendly, PDF & Email