Најава: Манифестација „Светођурђевски даниˮ у Сомбору

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бачког господина др Иринеја, Српска православна Црквена општина сомборска организује манифестацију „Светођурђевски даниˮ. Ове године манифестација је посвећена осамдесетогодишњици почетка Другог светског рата, као и двестогодишњици рођења писца Фјодора М. Достојевског (1821 – 1881).

У понедељак, 8. новембра, у Дечјем одељењу Градске библиотеке „Карло Бијелицкиˮ, са почетком у 18 часова, биће отворена изложба „Свети новомученици јасеновачки у светлости Васкрсењаˮ, коју су припремиле монахиње из манастира Јасеновца.

У уторак, 9. новембра, г. Петар Ђурђев, историчар и директор Историјског архива Града Новог Сада, одржаће предавање на тему „Осамдесет година од крваве окупације Бачкеˮ.

У среду, 10. новембра, професор др Саша Марковић, историчар и декан Педагошког факултета у Сомбору, одржаће предавање на тему „Терор као израз антисрпског карактера окупационе власти у Војводини од 1941. до 1945. годинеˮ.

У четвртак, 11. новембра, ђакон др Здравко Јовановић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду, одржаће предавање на тему „Мучеништво и страдање у православном богословљуˮ.

У недељу, 14. новембра, биће одржано предавање јеромонаха Игнатија Шестакова, сабрата Сретенског манастира у Москви и уредника српске верзије портала Pravoslavie.ru, на тему: „Значај цара као владараˮ.

У уторак, 16. новембра, на празник Обновљења храма Светог великомученика Георгија, у наставку јутрења биће служена света Литургија у Светођурђевској цркви у Сомбору.

У среду, 17. новембра, биће представљен зборник радова Савремена читања Великог инквизитора. На представљању ће говорити приређивачи зборника, теолози др Давор Џалто и Данијела Марковић, као и Јован Попов, историчар и теоретичар књижевности.

У петак, 19. новембра, биће одржан концерт групе „Нектаријаˮ из Ваљева. Концерт ће бити одржан у Свечаној дворани Културног центра „Лаза Костићˮ у Сомбору.

Сва предавања ће бити одржана у Свечаној дворани Градске куће у Сомбору, са почетком у 18 часова. Улаз је слободан.

Print Friendly, PDF & Email