Патријарх Порфирије: Како да нас свет разуме ако нисмо заједница покренута Духом Светим

Његова Светост Патријарх српски г. Порфирије служио је 21. јуна 2021. године, на Духовски понедељак, свету архијерејску Литургију у руској цркви Свете Тројице на Ташмајдану, Подворју Руске Православне Цркве у Београду.

Током свете Литургије Патријарх је чином архимандрита одликовао сабрата Светоархангелског општежића у Ковиљу јеромонаха Јеротеја (Петровића), изабраног викарног Епископа топличког.

– У име пуноће Руске Православне Цркве желим да Вам захвалим, Ваша Светости, што сте по угледу на своје претходнике служили свету Литургију поводом славе нашег храма и том приликом принели бескрвну жртву за здравље и спасење Његове Светости Патријарха московског и све Русије г. Кирила, за све нас овде присутне под Вашим светим омофором и такође за српски многострадали народ на Косову и Метохији и у свим српским светосавским историјским земљама. Такође смо се помолили да Господ Бог подари свој мир земљи Украјинској на којој су, нажалост, сада братоубилачке међусобице и зато је потребно увек да се молимо једни за друге, јер само на тај начин можемо призвати Господа да буде са нама. И када је Он са нама онда заиста све оно што нам се чини немогуће постаје могуће и остварује се, поричио је протојереј Виталиј Тарасјев, старешина Подворја Руске Православне Цркве у Београду, који је потом Патријарху поклонио панагију са ликом Свете Тројце.

У својој беседи о догађају Педесетнице, када је Дух Свети сишао на апостоле, Патријарх српски г. Порфирије је, између осталог, рекао:

– Некада су људи хтели да досегну до неба зидајући Вавилонску кулу, али та мисао сама по себи није промашај, ако се досеже до неба да би сусрели Бога – то је благословено и за то смо творени. Али до места где Он обитава није могуће доћи без Његове љубави и Његове благодати. Да људи не би реализовали своје тежње у мисли да могу бити равни Богу и да не би реализовали крајње зло као последицу гордости, Бог је пумутио људима језике да се не разумеју. О неразумевању, о употреби језика који нас дели, о употреби језика који рањава другога и ми имамо своје искуство. Али на Духове Господ је показао којим језиком треба да говоримо да бисмо били близу другима. Апостоли су били испуњени Духом Светим, али нису хтели да ту благодат чувају за себе, него су и сами благодаћу Божјом постали извор благодати. И отуда, коју год да су реч рекли, јер је то била реч благодаћу Божјом испуњена, покренута и испуњена љубављу, а онда самим тим и блиска сваком људском створењу, рекао је патријарх Порфирије.

– Жалимо се ми понекад да гоне Цркву. Жалимо се ми понекад да нас не разумеју. Па како ће нас разумети – на данашњи дан ми то треба да разумемо – ако ми оно што нам је Бог дао не делимо међусобно, ако ми између себе спречавамо једини друге да будемо браћа, ако ми између себе искључујемо једни друге из својих живота, ако ми, једном речју, заједно нисмо Црква – а Црква је заједница људи међусобно и заједница са Богом, али конституисана, покренута и реализована Духом Светим, истакао је, између осталог,  патријарх Порфирије. 

[carousel_slide id=’31590′]

Извор: Радио Слово љубве, http://www.spc.rs

Print Friendly, PDF & Email