Епископ Силуан на Духовски понедељак, славу Ваљева: Ово је празник љубави Божје

Ваљево, центар истоимене Епархије и град у чијој се непосредној близини налазе два манастира са моштима двојице светитеља – Николаја Српског и Аве Јустина, прославило је славу града – Духовски понедељак. Свету Архијерејску Литургију у храму Васкрсења Христовог служио је Његово Преосвештенство Епископ аустралијско-новозеландски г. Силуан уз саслужење више свештенослужитеља, појање хора свештеника и богослова под управом протонамесника Бранка Чолића, као и Дечјег црквеног хора под управом Вање Урошевић, и у молитвеном присуству великог броја верника, међу којима су били представници градске власти на челу са градоначелником Лазаром Гојковићем. У празничној беседи Владика Силуан је истакао да Светом Педесетницом прослављамо љубав Божју.

Након богослужења формирала се литија која је ишла централним градским улицама: Синђелићевом, Карађорђевом – до споменика проти Матеји Ненадовићу, где је служен помен прецима који су своје животе положили за овај град, па улицом Војводе Живојина Мишића, до храма Покрова Пресвете Богородице, најстарије ваљевске богомоље, где је било традиционално урезивање записа, као и резање славског колача и освећење жита. У име свештенства Епархије ваљевске, сабранима се обратио протонамесник Филип Јаковљевић, архијерејски заменик Епископа ваљевског, који је честитао грађанима и руководству града славу, са жељом да се празновање Педесетнице настави у недељу, 27. јуна, када ће бити устоличење изабраног Епископа ваљевског Исихија.

Ваљевцима је славу честитао и градоначелник Лазар Гојковић уз уверење да град иде напред и да се развија на добро свих житеља. У литији су учествовали, поред клира, припадници војске, полиције, кулутурно-уметничка друштва, руководство града, бројни грађани. У порти Покровског храма приређен је и кратак културно-уметнички програм.

Извор: http://radioistocnik.info

Print Friendly, PDF & Email